19.3.2023

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Oman tyttären myötä olen seurannut varhaiskasvatusta nyt uusin silmin. Varhaiskasvatuksen opettajat ja lastenhoitajat tekevät tavattoman tärkeätä työtä, mutta korvaus on vaatimaton kuten julkisella sektorilla usein.

Varhaiskasvatuksen opettajista on pulaa, joten toki työolojen on oltava kunnossa, mutta myös varhaiskasvatuksen opettajien opiskelupaikkoja olisi lisättävä. Lapin yliopisto tarvitsisi ehdottomasti varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen. Lapin kansanedustajat ovat edistäneet tätä yhdessä rintamassa ja varmasti jatkavat työtä. Tällä vaalikaudella saimme erityispedagogiikan oppioikeuden Lappiin, toivottavasti ensi vaalikaudella varhaiskasvatuksen opettajien.

On luonnollisesti aivan keskeistä, että koulujen resurssit ovat kunnossa ja riittävät, mutta kaikkea koulutkaan eivät voi tehdä. Vanhempien tehtävä on asettaa lapsille rajoja ja rakkautta. Vielä toisellakin asteella lukiossa ja ammattikoulussa lapset ovat nuoria ja tarvitsevat vanhemmiltaan huomiota.

Muistan omilta kouluajoilta, miten opettaja todella oli korkea auktoriteetti. Jos opettaja mielestäni oli toiminut minua kohtaan epäreilulla tavalla ja asiaa puin kotona, oli vastaus selostukseeni yleensä, että kyllä opettaja oikeassa on.

Minusta vaikuttaa, että opettajilla menee huomattavasti enemmän aikaa vanhempien kanssa kommunikointiin kuin menneinä aikoina. Toivottavasti vanhemmat ymmärtävät opettajien osaamisen merkityksen. Opettajat todella ovat alansa ammattilaisia ja erityisesti Suomessa opettajankoulutus on kansainvälisestikin korkealle arvostettua.