10.3.2019
Lapin & Peräpohjolan keskustanaiset buustaamassa meitä naisehdokkaita.
Hieno paneeli tänään Rovaniemellä. Mukana osaavat Meiju Marjanne Salmela, Eeva-Maria Maijala, Pigga Keskitalo ja Elli Tuominen.
Puhetta naisista ja miehistä. Positiivista puhetta tasa-arvosta, ei mitään keinotekoista vastakkainasettelua. Eteenpäin on menty ja tasa-arvon kannalta valtavasti parempaan suuntaan.
Hieno paneeli tänään Rovaniemellä. Lapin & Peräpohjolan keskustanaiset buustaamassa meitä naisehdokkaita.
Mukana osaavat Meiju Marjanne Salmela, Eeva-Maria Maijala, Pigga Keskitalo ja Elli Tuominen.
Puhetta naisista ja miehistä. Positiivista puhetta tasa-arvosta, ei mitään keinotekoista vastakkainasettelua. Eteenpäin on menty ja tasa-arvon kannalta valtavasti parempaan suuntaan.
Minna Canthin sanoin: ”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys, vaan ihmiskunnan kysymys.”
Tässäkin, niin kuin monessa muussakin, tie koulutukseen on ollut avain.
1870-luvulta alkaen naisilla oli oikeus anoa erillisoikeutta suorittaakseen yliopisto-opintoja. Tästä erillisoikeuden anomisesta luovuttiin 1901. Sen jälkeen nousu on ollut huimaa.
Tänä päivänä yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstöstä 44 % on naisia. Tämän voimavaran täysimääräinen käyttäminen on tietenkin tänä päivänä itsestäänselvyys sekä Suomen ja meidän kaikkien etu.
Rovaniemellä kun ollaan, en voinut olla korostamatta Lapin yliopiston merkitystä meille. Perustamisesta on nyt neljäkymmentä vuotta. Urho Kekkosen vahvistamalla lailla perustettiin Lapin korkeakoulu 1.3.1979.
Perustaminen oli kovan väännön takana. Ei kuulemma riitä näille leveyspiireille osaavaa henkilöstöä, eikä hakijoitakaan eli opiskeluhaluja ei muka olisi meillä lappilaisilla riittävästi.
Nyt voi noiden puheiden todeta olleen höpöpuhetta.
On helppo yhtyä vararehtori Kaarina Määtän arvioon: "Lapin yliopisto on täyttänyt siihen kohdistuvat odotukset, jopa unelmat. Ne antavat uskoa huomiseen, antavat pohjan rohkeudelle ja periksiantamattomuudelle, joiden varassa on helppo astua askel kerrallaan kohti uusia aikoja."
Pöytäkirjaan myös merkittäköön, että meillä Lapissa naisten osuus yliopiston opetus- ja tutkimushenkilöstöstä on koko maan keskiarvoa suurempi, noin 65 %.