20.6.2018

Vihreät Lapin elinkeinoja kurittamassa

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Meän Tornionlaakso -lehdessä 20.6.2018

Vihreät ilmoittivat ajavansa lentoveroa Suomeen. En yllättynyt, mutta petyin. Miksi?

Vihreät ovat puhuneet kauniisti luontomatkailun puolesta. Nyt on sävy muuttunut tässäkin. 

Lappi on rakentanut vuosikymmeniä uutta tukijalkaa matkailusta. Naureskelu maakunnalle kehitysalueena on laskenut, kun matkailijoiden määrä on noussut.

Majoitamme saman verran ulkomaisia yöpyjiä kuin pääkaupunki. Nyt on kuultu puheenvuoroja, joissa kyseenalaistetaan matkailun tuoma työ. Tietenkin vain Lapin osalta.

Matkailun kuten kaiken elon pitää olla kestävää. Luontoa ja ilmaa ei saa vaarantaa. Kylmyys ja revontulet ovat valttimme. Niitä ei voi täältä viedä.

Sama toimintamalli kuin matkailusta, löytyy Vihreiden liikennelinjauksista. 

Ensin he olivat uusiutuvien liikennepolttoaineiden puolesta fossiilisia vastaan. Kun työpaikkoja tuovat biodiesel-hankkeet ovat alkaneet toteutua, on kelkka kääntynyt. Etenkin Kemiin suunniteltu biojalostamo on saanut vastusta.

Saimme kuulla, että uusiutuvien sijaan tulisi siirtyä suoraan vain varakkaimpien ulottuvilla oleviin sähköautoihin.

Vihreiden maailmassa kylmät on käymässä myös sähköautoille. Hypetys on vaihtumassa hiljaisuudeksi juuri kun akkujen kysyntä on realisoitumassa suomalaisiksi työpaikoiksi kaivoksina.

Mineraaleja tarvitaan. Afrikasta lapsityövoimalla kaivetut ei ole parempi vaihtoehto.

On Vihreiden linjassa ollut pysyvääkin. Vuosittain ajetaan Meri-Lapin teräs- ja paperitehtaille energiaverojen korotuksia. Ikään kuin Kiinassa tehty teräs olisi ympäristöystävällisempää. Ei ole.

Vihreät haluavat korottaa pitkien etäisyyksien Lapissa dieselin veroa. Lisäksi omalla autolla ajettavien työmatkojen kustannuksia halutaan nostaa leikkaamalla kilometrikorvauksia.

Silppuriin menisi myös maatalouden tuet, etenkin karjatalouden. Metsien käyttöä tulisi suitsia, vaikka maailma kaipaa ympäristöystävällisiä ratkaisuja korvaamaan muovia.

On tärkeää luopua saastuttavista polttoaineista. Se on järkevää ja välttämätöntä. 

Uusiutuvalla energialla luomme ison määrän uutta työtä ja pelastamme samalla maapalloa. Ilmastonmuutos ei odota. Ratkaisuja tarvitaan.

Elämä sähköistyy. Tulevaisuudessa niin autot kuin osin jopa lentokoneet ovat sähkökäyttöisiä. Se tiputtaa päästöjä. Akut tarvitsevat kuitenkin mineraaleja. Niitä on Suomenkin maaperässä. Kaivosten täytyy toimia kestävästi.

Kaiken elämän täytyy olla kestävää. Parempaa kuin kieltää lentäminen tai ajaa teollisuus pois on tehdä siitäkin kaikesta kestävää. Uusiutuvasta kerosiinistä tai fossiilittomasta teollisuudesta kiittää työllisyys ja planeetta.

Tämä kaikki voidaan tehdä Suomessa.

Vihreä apilalippu korkealle, kuntavaalit odottavat!

13.6.2020

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin puhe puoluevaltuustossa Helsingissä 13.6.2020.

 

Koko maan kehittäminen on asia, joka erottaa Keskustaa ratkaisevalla tavalla muista puolueista. Toki Keskusta on kokonaisuus. Alueellisuuteen yhdistyy sosiaalireformistinen linja, joka tukee vahvaa perusturvaa ja , jokaisen mahdollisuuksia. Köyhän asiaa on elinikäinen oppiminen. 

Ja kun tähän yhdistää vielä vihreyden, on keskustan kolmio valmis. 

Lue lisää
Keskustan puoluekokous valitsee puheenjohtajan - olen käytettävissä

6.6.2020

Haluan jatkossakin Keskustan puheenjohtajana edistää koko Suomen tasapainoista kehittämistä. Myös tulevassa sote-ratkaisussa keskustalainen palveluja asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta puolustava linja täytyy saada vahvasti näkymään. Ihmisläheinen, keskustalainen vaihtoehto eheyttää ja kiinteyttä suomalaista yhteiskuntaa. Mutta meidän oma järjestöväkemme tarvitaan täysipainoisesti mukaan tähän työhön.

Lue lisää
Koko Suomi liikkeelle

2.6.2020

Tähän asti talouspolitiikan ensisijaisena tavoitteena on ollut akuuttiin kriisin vastaaminen sekä ihmisten ja yritysten kannatteleminen yli pahimman. Nyt Suomen avautuessa haluamme tukea yhteiskunnan ja talouden elpymistä, vahvistaa luottamusta tulevaan.

Hallituksen tänään sopimassa yhteensä 5,5 miljardin euron elvytyslisätalousarviossa on kysymys siitä, että koko Suomi laitetaan jälleen liikkeelle. Tuemme Suomen palaamista takaisin kasvun tielle ja teemme valintoja, jotka tukevat maamme jälleenrakentamista koronan jälkeisessä ajassa.
 

Lue lisää
"Toivomme molemmat, että tilanne normalisoituisi mahdollisimman nopeasti ja pääsisimme taas elämään ilman näitä puomeja"

24.5.2020

Hallituksen tavoite on minimoida koronatartunnat. Näin on toki kaikkien kulkutautien osalta, vaikka joku muuta väittäisikin.

Tapaan tässä haaparantalaista kansanedustajakollegaani Ida Karkiaista. Kävimme tilannetta läpi poikkeuksellisesti ja aivan kirjaimellisesti rajan yli. Kaksoiskaupunkimme keskellehän on pystytetty raja, mikä tuntuu omituiselta.

Lue lisää
Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun

22.5.2020

Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin esitys 500 miljardin euron suuruiseksi EU:n elpymisrahastoksi. Elpymisrahaston kautta annettaisiin mahdollisesti suoria avustuksia jäsenmaille.

Suomi ottaa asiaan virallisesti kantaa, kun saamme eteemme selkeän ja konkreettisen esityksen Euroopan komissiolta. Sellaista ei ole vielä olemassa.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

”Tutustuin Katriin rajayhteistyön merkeissä TornioHaaparannalla. Ensiajatukseni olikin, että siinä on ihminen – nainen -, joka menee pitkälle. Nuori, innostunut, empaattinen, omaa loistavan kielitaidon ja vieläpä rajaseudun oma luomukasvatti! Lappi ja Suomi tarvitsevat juuri Katrin tapaisia nuoria ja innostuneita ihmisiä, jotka saavat asioita tapahtumaan. Nyt on Katrin aika!”