20.6.2018

Vihreät Lapin elinkeinoja kurittamassa

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Meän Tornionlaakso -lehdessä 20.6.2018

Vihreät ilmoittivat ajavansa lentoveroa Suomeen. En yllättynyt, mutta petyin. Miksi?

Vihreät ovat puhuneet kauniisti luontomatkailun puolesta. Nyt on sävy muuttunut tässäkin. 

Lappi on rakentanut vuosikymmeniä uutta tukijalkaa matkailusta. Naureskelu maakunnalle kehitysalueena on laskenut, kun matkailijoiden määrä on noussut.

Majoitamme saman verran ulkomaisia yöpyjiä kuin pääkaupunki. Nyt on kuultu puheenvuoroja, joissa kyseenalaistetaan matkailun tuoma työ. Tietenkin vain Lapin osalta.

Matkailun kuten kaiken elon pitää olla kestävää. Luontoa ja ilmaa ei saa vaarantaa. Kylmyys ja revontulet ovat valttimme. Niitä ei voi täältä viedä.

Sama toimintamalli kuin matkailusta, löytyy Vihreiden liikennelinjauksista. 

Ensin he olivat uusiutuvien liikennepolttoaineiden puolesta fossiilisia vastaan. Kun työpaikkoja tuovat biodiesel-hankkeet ovat alkaneet toteutua, on kelkka kääntynyt. Etenkin Kemiin suunniteltu biojalostamo on saanut vastusta.

Saimme kuulla, että uusiutuvien sijaan tulisi siirtyä suoraan vain varakkaimpien ulottuvilla oleviin sähköautoihin.

Vihreiden maailmassa kylmät on käymässä myös sähköautoille. Hypetys on vaihtumassa hiljaisuudeksi juuri kun akkujen kysyntä on realisoitumassa suomalaisiksi työpaikoiksi kaivoksina.

Mineraaleja tarvitaan. Afrikasta lapsityövoimalla kaivetut ei ole parempi vaihtoehto.

On Vihreiden linjassa ollut pysyvääkin. Vuosittain ajetaan Meri-Lapin teräs- ja paperitehtaille energiaverojen korotuksia. Ikään kuin Kiinassa tehty teräs olisi ympäristöystävällisempää. Ei ole.

Vihreät haluavat korottaa pitkien etäisyyksien Lapissa dieselin veroa. Lisäksi omalla autolla ajettavien työmatkojen kustannuksia halutaan nostaa leikkaamalla kilometrikorvauksia.

Silppuriin menisi myös maatalouden tuet, etenkin karjatalouden. Metsien käyttöä tulisi suitsia, vaikka maailma kaipaa ympäristöystävällisiä ratkaisuja korvaamaan muovia.

On tärkeää luopua saastuttavista polttoaineista. Se on järkevää ja välttämätöntä. 

Uusiutuvalla energialla luomme ison määrän uutta työtä ja pelastamme samalla maapalloa. Ilmastonmuutos ei odota. Ratkaisuja tarvitaan.

Elämä sähköistyy. Tulevaisuudessa niin autot kuin osin jopa lentokoneet ovat sähkökäyttöisiä. Se tiputtaa päästöjä. Akut tarvitsevat kuitenkin mineraaleja. Niitä on Suomenkin maaperässä. Kaivosten täytyy toimia kestävästi.

Kaiken elämän täytyy olla kestävää. Parempaa kuin kieltää lentäminen tai ajaa teollisuus pois on tehdä siitäkin kaikesta kestävää. Uusiutuvasta kerosiinistä tai fossiilittomasta teollisuudesta kiittää työllisyys ja planeetta.

Tämä kaikki voidaan tehdä Suomessa.

Puheenvuoro: Keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous

8.12.2019

"Keskustalle kaikista tärkeintä on suomalaisten arki. Tavallisten, kovaa työtä tekevien miesten ja naisten arki. Heidän arki, jotka eivät vielä töihin ole päässeet. Arjen kysymykset, joita ihmiset miettivät kahvipöydissään. Niihin kysymyksiin Keskustan pitää antaa vastauksia. Vastauksia siitä, että kuoppaiset tiet saadaan korjattua. Lohtua työttömälle, että töihin kyllä pääsee. Kannustusta sille yksinyrittäjälle, että hän kyllä jaksaa. Turvaa ikääntyviä vanhempiaan pohtivalle, että saavathan he varmasti hyvää hoivaa. Näissä arkisissa tavallisissa asioissa keskustan täytyy olla Suomen paras."

Lue lisää
Puheenvuoro: Keskustan puoluevaltuusto Kalajoella

23.11.2019

"Uskon, että kestävä uusi rakentuu koetellun vanhan päälle.
 

Kyllä tätä maata kantavat myös tästä eteenpäin suomalainen sisu ja sydän. Samasta yrittämisen ja välittämisen omintakeisesta ja ainutkertaisesta yhdistelmästä myös Keskusta on yli sata vuotta sitten syntynyt. "

Lue lisää
Elinkeinoministeri Kulmuni: Googlen päätökset kertovat, miten hyvä maa Suomi on investoinneille

20.9.2019

Googlen investointien olevan hieno asia Suomelle ja suomalaiselle elinkeinoelämälle. Päätökset kertovat siitä, miten hyvä investointiympäristö Suomi on.

– Totta kai on hienoa, että Googlen toimitusjohtaja vierailee Suomessa ja vielä tällaisten hyvien uutisten kera, jotka edistävät digitalisaatiota ja samalla uusiutuvaa energiaa

Lue lisää
Katrin puhe luottamuksesta - puheenjohtajan ensimmäinen linjapuhe

12.9.2019

Katrin ensimmäisen linjapuheensa valintansa jälkeen. Keskustalle on vain yksi suunta - se on eteenpäin.

Lue lisää
1092 kertaa kiitos Suomen parhaille tukijoille

9.9.2019

Me teimme sen!

 

Katri Kulmuni on Keskustan uusi puheenjohtaja. 

 

Suuri kiitos kaikille mukanaolleille. Olemme Suomen paras tiimi. 

 

Tästä se lähtee. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri ymmärtää kenttätyön merkityksen. Hän on välitön persoona ja ihmisten kohtaaminen hänelle on luontevaa."