20.6.2018

Vihreät Lapin elinkeinoja kurittamassa

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Meän Tornionlaakso -lehdessä 20.6.2018

Vihreät ilmoittivat ajavansa lentoveroa Suomeen. En yllättynyt, mutta petyin. Miksi?

Vihreät ovat puhuneet kauniisti luontomatkailun puolesta. Nyt on sävy muuttunut tässäkin. 

Lappi on rakentanut vuosikymmeniä uutta tukijalkaa matkailusta. Naureskelu maakunnalle kehitysalueena on laskenut, kun matkailijoiden määrä on noussut.

Majoitamme saman verran ulkomaisia yöpyjiä kuin pääkaupunki. Nyt on kuultu puheenvuoroja, joissa kyseenalaistetaan matkailun tuoma työ. Tietenkin vain Lapin osalta.

Matkailun kuten kaiken elon pitää olla kestävää. Luontoa ja ilmaa ei saa vaarantaa. Kylmyys ja revontulet ovat valttimme. Niitä ei voi täältä viedä.

Sama toimintamalli kuin matkailusta, löytyy Vihreiden liikennelinjauksista. 

Ensin he olivat uusiutuvien liikennepolttoaineiden puolesta fossiilisia vastaan. Kun työpaikkoja tuovat biodiesel-hankkeet ovat alkaneet toteutua, on kelkka kääntynyt. Etenkin Kemiin suunniteltu biojalostamo on saanut vastusta.

Saimme kuulla, että uusiutuvien sijaan tulisi siirtyä suoraan vain varakkaimpien ulottuvilla oleviin sähköautoihin.

Vihreiden maailmassa kylmät on käymässä myös sähköautoille. Hypetys on vaihtumassa hiljaisuudeksi juuri kun akkujen kysyntä on realisoitumassa suomalaisiksi työpaikoiksi kaivoksina.

Mineraaleja tarvitaan. Afrikasta lapsityövoimalla kaivetut ei ole parempi vaihtoehto.

On Vihreiden linjassa ollut pysyvääkin. Vuosittain ajetaan Meri-Lapin teräs- ja paperitehtaille energiaverojen korotuksia. Ikään kuin Kiinassa tehty teräs olisi ympäristöystävällisempää. Ei ole.

Vihreät haluavat korottaa pitkien etäisyyksien Lapissa dieselin veroa. Lisäksi omalla autolla ajettavien työmatkojen kustannuksia halutaan nostaa leikkaamalla kilometrikorvauksia.

Silppuriin menisi myös maatalouden tuet, etenkin karjatalouden. Metsien käyttöä tulisi suitsia, vaikka maailma kaipaa ympäristöystävällisiä ratkaisuja korvaamaan muovia.

On tärkeää luopua saastuttavista polttoaineista. Se on järkevää ja välttämätöntä. 

Uusiutuvalla energialla luomme ison määrän uutta työtä ja pelastamme samalla maapalloa. Ilmastonmuutos ei odota. Ratkaisuja tarvitaan.

Elämä sähköistyy. Tulevaisuudessa niin autot kuin osin jopa lentokoneet ovat sähkökäyttöisiä. Se tiputtaa päästöjä. Akut tarvitsevat kuitenkin mineraaleja. Niitä on Suomenkin maaperässä. Kaivosten täytyy toimia kestävästi.

Kaiken elämän täytyy olla kestävää. Parempaa kuin kieltää lentäminen tai ajaa teollisuus pois on tehdä siitäkin kaikesta kestävää. Uusiutuvasta kerosiinistä tai fossiilittomasta teollisuudesta kiittää työllisyys ja planeetta.

Tämä kaikki voidaan tehdä Suomessa.

Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää
Lue Katrin Yhteinen Keskusta -kirja tästä

3.9.2020

Vaikka Keskusta on ”tunnepuolue”, se ei saa kuitenkaan olla ”tunnelmointipuolue”. Kauniiden, mutta sisällöttömien vertauskuvien ja itsestään selvien latteuksien toistelulla emme pääse eteenpäin. Meillä täytyy olla selkeät yhteiskunnalliset tavoitteet.

Kerron näistä tavoitteista oheisessa pamfletissa. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskustan tulee uudistua, muttei juuriaan saa unohtaa... Uuden puheenjohtajan tulee olla monen mieleen ja kuitenkin kyvykäs jämpteihin nopei-siin päätöksiin, siksi minun valintani on Katri Kulmuni."