21.11.2011

Laittoman maahanmuuton Venäjä

Naapurissani on Venäjän valtion dokumenttivirasto, joka huolehtii maahanmuuttajien asiakirjoista. Niinpä kotinurkillani pyörii joukko monenkirjavaa kansakuntaa, joka koettaa saada oikeutta työskennellä Venäjällä. Usein tämä byrokratian rattaissa odottaminen on työlästä ja kallista. Monet tyytyvätkin työskentelemään laittomasti kunnes törmäävät poliisiin. Poliisi päivystää aktiivisesti pitkin katuja tarkistelemassa ulkomaalaisilta näyttävien ihmisten asiakirjoja.

Venäjällä on valtavasti laittomia maahanmuuttajia. Arviot vaihtelevat 3 – 10 miljoonan välillä. Suurin osa maahanmuuttajista päätyy työskentelemään Moskovaan ja Pietariin. Siellä palkat ovat korkeimmat ja töitä riittää. Valtaosa laittomista maahanmuuttajista saapuu entisen Neuvostoliiton reuna-alueilta, etenkin Keski-Aasiasta.

Laittomiin maahanmuuttajiin suhtaudutaan venäläisessä mediassa äärimmäisen negatiivisesti. Tämä ruokkii ulkomaalaisvihamielisyyttä. Nuorempi polvi keskiaasialaisista maahanmuuttajista ei osaa venäjää enää yhtä sujuvasti kuin neuvostoaikana. Heidän uskontonsa poikkeaa ortodoksisesta valtauskonnosta. Maahanmuuttajat työskentelevät kehnoissa työoloissa, minkä nähdään polkevan venäläisten oikeuksia työmarkkinoilla. Maahanmuuttajat ovat yleensä työtehtävissä, joihin venäläiset eivät suostu. Valtaosa bussikuskeista ja siivoojista on maahanmuuttajia, kenties laittomia.

Keski-Aasian viisi maata ovat kuuluneet Venäjän vaikutuspiirin jo tsaarin ajoista. 1700-luvun lopulla venäläiset saapuivat Keski-Aasiaan, joka oli elänyt heimokulttuurisessa yhteiskunnassa vailla kansallisvaltioiden rajoja. Neuvostoaikana Keski-Aasiaa venäläistettiin. Toisen maailmansodan aikana alueelle siirrettiin paljon raskasteollisuutta sodan runtelemalta länsirintamalta. Keski-Aasia on toiminut Venäjälle tärkeänä yhteytenä Lähi-itään, Intiaan ja Kiinaan. Alue on ollut keskusjohtoisen Venäjän reunama, jonka kehittäminen ei kuitenkaan ole koskaan ollut tärkeysjärjestyksessä korkealla.

Itsenäistymisensä jälkeen Keski-Aasian mailla on ollut vaikeaa. Maista parhaiten on menestynyt Kazakstan suuren kokonsa ja rikkaiden luonnonvarojensa ansiosta. Joukon hännillä on pieni ja köyhä Tadzjikistan, joka koko 90-luvun kärsi verisestä sisällissodasta. Tadzjikistanissa ihmisten kuukausiansiot ovat noin 30 euroa!

Venäjän viranomaiset näkevät Keski-Aasiasta suuntautuvan laittoman maahanmuuton ennen kaikkea rajavalvonnan ongelmana. Venäläisille ei ole juolahtanut mieleen, että vuosikymmenten läsnäolo Keski-Aasiassa olisi jotenkin voinut heikentää maiden kykyä itsenäiseen asioiden hoitoon. Venäjällä ei ole kiinnostusta tukea toimivan kansalaisyhteiskunnan kehitystä Keski-Aasiassa. Pelkona on, että se heikentäisi Venäjän poliittista, taloudellista, sotilaallista ja strategista läsnäoloa näillä villeillä aroilla. Demokratiakehitys ja kansalaisten kohonnut hyvinvointi Keski-Aasiassa kuitenkin vähentäisi Venäjälle suuntautuvaa laitonta maahanmuuttoa.

Kotikerrostaloni pihan siisteydestä vastaava herra on selvästi yksi Keski-Aasiasta saapunut maahanmuuttaja. Kultainen hammasrivistö välkkyen hän tervehtii minua ystävällisesti aamuisin. Setä työskentelee aina aamuhämäristä illan pimeyteen. Piha on moitteettomassa kunnossa. Työperäinen maahanmuutto on osoittautunut ainakin pihapiirissäni onnistuneeksi ratkaisuksi. 

 

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Lounais-Lapissa.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

”Reipas Katri on aidosti innostunut Lapin kehittämisestä, uskaltaa pitää rehdin aluepolitiikan puolta, haluaa tehdä parhaansa heikoimpien hyväksi ja omaa vahvan tahdon. Katrissa on niin sanotusti paketti kasassa.”