14.7.2012

Kuntien jättiliitos Meri-Lapissa ei itseisarvo

Hallituksen suunnittelemat ehdot kuntien itsenäisyydelle vaikuttavat kuntarakenteeseen myös Meri-Lapissa, jossa vain kaksi kuntaa täyttää vaatimukset. Hallitus pakottaa siis uuden kuntarakenneselvityksen vireille edellisen kaaduttua selvästi vastikään.


Timo Säkkisen johtama kuntajakoselvitys tyssäsi muiden kuntien paitsi Kemin vastustukseen. Äänestyksessä kukin kunta teki rohkean ja oikean päätöksen: Kemi päätöksen liittyä, muut olla itsenäisiä. Tuskin uusi selvitys tätä tulosta muuttaisi.

Mielestämme Meri-Lapin kuntien yhdistyminen yhdeksi ei ole järkevää. Jättikunnalla voitaisiin ehkä kilpailla elinkeinopoliittisesti tiukemmin Rovaniemeä vastaan, mutta kääntöpuolella näemme monta miinusta. Selvästi pienemmille kunnille yhteenliittyminen voisi olla vaaratekijä omille palveluille ja vaikutusmahdollisuuksille.

Välimatkat ovat Meri-Lapissa Lapin mittakaavassa lyhyitä. Kyse onkin enemmän alueen kokonaisvaltaisesta kehittämisestä kuin karttaharjoituksista. Kemin ja Tornion kesken on ollut vuosikymmenet keskinäistä kilpailua. Aina se ei ole ollut reiluinta, mutta se on pitänyt terveen kasvun yllä molemmissa kaupunkikeskuksissa. Toimiakseen naapuriaan vetovoimaisempana on kunnan oltava houkutteleva niin kaavoituksen kuin palveluiden suhteen.

Meri-Lapin suurkunta ei ole niin helppo johtaa, mitä monissa mielipiteissä on mainittu. Päättäjien pitäisi olla perillä koko kunnan ja kaikkien sen alueiden asioista, jotta oikeita päätöksiä voitaisiin tehdä. Toinen meistä ei tiedä, mitä Tornion Arpelalle kuuluu, toinen ei ole selvillä Kemin Rytikarin asioista. Emme ole ainoita.

Kosketuspinta suurkunnan asioihin olisi rivipäättäjälle riittämätön hyvien päätösten tueksi. Suurkunnan päätöksenteko olisi kiinni virkamiesten tahdosta. Toisen alueen etua pystyttäisiin tarvittaessa ajamaan toisen kustannuksella.

Mielestämme kuntaliitoksia tulisi tehdä vain, mikäli kunnat näin itse päättävät ja tahtotila on yhteinen. Meille nuoremmille kuntien väliset vanhat riidat eivät ole tekosyy tai tarve tehdä kuntaliitoksia. Kuntarakenteen monipuolisuus pitää Meri-Lapin elinvoimaisena, turvaa lähidemokratian ja pitää palvelut lähellä asukasta. Yhteistyö ja yhteen hiileen puhaltaminen suurhankkeiden saavuttamiseksi ovat aina yhteinen saavutus, joka säteilee laajemmin. Itsenäisten kuntien menestyminen on koko alueen valtti. Ei ole naapurilta pois, vaikka toinen joskus paremmin pärjäisikin.

Katri Kulmuni, Tornio
Kai Puro, Kemi

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Kielitaitoinen, karismaattinen ja esiintymiskykyinen Katri voi palauttaa Keskustan todelliseksi väyläksi vaikuttaa, osallistua ja muuttaa maailmaa."