12.6.2021

Kuntavaaliteemani

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Rajakaupunki on rikkautta

Vaikka korona-aikana valtakunnan raja on ollut laajalti suljettu, on tornionlaaksolaisen elämänmenon yhteistyö yli rajan sisäsyntyistä. Me olemme paljon enemmän yhdessä kuin yksin. Liikunta- ja kulttuuripalvelut, koulutusmahdollisuudet, työskentely kahdessa maassa kaikki on mahdollista vain, jos teemme tiivistä yhteistyötä Haaparannan kanssa. Mikään muu kuin Tornio ei sitä voi tehdä, joten rakennetaan tästä hienosta kaksoiskaupungista entistä kansainvälisempi yhdessä Haaparannan kanssa. 

Toimivat peruspalvelut

Kansanedustajana minua on kaikista eniten työllistänyt Länsi-Pohjan keskussairaalan edunvalvonta. Olemme saaneet muutaman vuoden sisällä kolmannen synnytysosaston poikkeusluvan kesään -23 asti. Sen jatkamisen varmistaminen täytyy huolehtia eteenkin päin. 

Valitettavasti tärkeisiin sote-lakeihin liittyen sairaalamme olisi saamassa vain kymmenen vuoden erikoissairaanhoidon määräajan toimiakseen. Tällaista en voi hyväksyä, vaan sairaalamme pitää olla toistaiseksi voimassaoleva kuten kaikki muutkin keskussairaalat ovat. Tässä asiassa alueemme päättäjien aktiivisuus on tärkeää. Lähipalvelut kotikunnassa ja erikoispalvelut seutukunnassa on hyvä ohjenuora.

Moni nuori aikuinen lähtee opiskelemaan Torniosta muualle. Nykyisenä etäopiskelun ja -työn aikakaudella monipuolisia korkeakoulutuksen opintoja myös Torniosta käsin suoritettavaksi on mielestäni mahdollista saada. Tässä tarvitsemme Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston kanssa uudenlaista tiiviimpää yhteistyötä. Nuorten aikuisten palaaminen ja muutto kotiseudulleen on pitkässä tähtäimessä ainoa elinvoiman mahdollisuus kaupungillemme, joten siihen kannattaa panostaa.

Hyvät yhteydet

Hyvällä yhteistyöllä alueen edunvalvonnassa olemme onnistuneet saavuttamaan monia kansallisen tason hankkeita eduskunnasta läpi. Rautatie Ruotsiin sähköistetään, valtatie 4 Simossa laajennetaan ja Kemin satama syvätään vain suurimpia mainitakseni. Kemi-Tornio-lentokenttä on korona-aikana ollut hiljainen ja lentoyhteyksien uudenlaiseksi kehittämiseksi tarvitsemme seuraavaksi kovasti työtä. Samoin sähköistetty raide Ruotsiin täytyisi saada vireille Kolariin asti, jotta matkailijat voivat saapua Tornionlaaksoon jatkossakin junilla.

Yhteydet ovat keskeisiä koko maalle johtuen alueemme erittäin vahvasta vientiteollisuudesta. Seutukaupungeissa taotaan suuri osa Suomen viennistä.

Mitä tehdä nousevalle sähkön hinnalle?

2.8.2022

Eurooppalaiset valmistautuvat talveen huolestuneina. Meidän ongelmamme on pienempi kuin ukrainalaisilla, jotka kuolevat paraikaa kotimaansa puolesta. Sodan vaikutukset näkyvät monin tavoin ja meille yksi suurimmista on kohonnut energian hinta. Läpi 2000-luvun Venäjä on pystynyt kiristämään Keski-Eurooppaa kaasulla.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Venäjän idea ei muutu

27.4.2022

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä 27.4.2022

Lue lisää
Äänestä aluevaaleissa Lapissa 366

9.1.2022

Lapin jokaisessa kunnassa on oltava terveysasema jatkossakin ja ympärivuorokauden päivystävät keskussairaalat Kemissä ja Rovaniemellä.

Se on Lapin ja minun linja. Äänestä tämän puolesta aluevaaleissa numerolla 366!

Ennakkoäänestys 12.-18. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä 23. tammikuuta.

Lue lisää
Mikä muuttuu aluevaaleissa?

4.1.2022

Muutaman viikon kuluttua Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa Helsinkiä lukuunottamatta.

 

Vuoden 2023 alusta aloittavat hyvinvointialueet vastaavat pääasiassa maakunnittain sosiaali- ja terveyspalveluista sekä palo- ja pelastustoimesta. Näillä alueilla ei ole yleistä toimivaltaa kuten kunnilla, joten toistaiseksi hyvinvointialueiden toimintakenttä on hyvin rajattu.

 

Lapissa keskeistä ja paljon keskustelua herättänyttä on se, että jokaisessa kunnassa säilyy terveyskeskus jatkossakin. Se on tärkeää niin Tornionlaakson kunnille Pellolle ja Ylitorniolle kuin jokaiselle lappilaiselle kunnalle. 

 

Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa. Lue koko kolumni:

Lue lisää
Mistä on kysymys tammikuun aluevaaleissa?

29.12.2021

Alle kuukauden kuluttua pääkaupunkia lukuunottamatta Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Tuleva aluehallinto ei omaa yleistä toimivaltaa, kuten kunta, vaan hyvinvointialue keskittyy ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämiseen. Jokainen äänioikeutettu lappilainen voi äänestää satojen ehdokkaiden joukosta omaansa Lapissa.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä. Lue koko kolumni:

Lue lisää
Mukana aluevaaleissa

9.12.2021

Ensimmäiset aluevaalit käydään tammikuussa. Olen pohtinut elämäntilanteeni ja ajankäytön näkökulmasta omalta osaltani asiaa tarkkaan.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

”Samassa paketissa tuoreita ajatuksia ja kosolti kokemusta. Hän on kansainvälinen ja kielitaitoinen sekä asiallinen ja ammattitaitoinen. Katri Kulmuni peräpohjalaisine juurineen on varma valinta.”