12.6.2021

Kuntavaaliteemani

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Rajakaupunki on rikkautta

Vaikka korona-aikana valtakunnan raja on ollut laajalti suljettu, on tornionlaaksolaisen elämänmenon yhteistyö yli rajan sisäsyntyistä. Me olemme paljon enemmän yhdessä kuin yksin. Liikunta- ja kulttuuripalvelut, koulutusmahdollisuudet, työskentely kahdessa maassa kaikki on mahdollista vain, jos teemme tiivistä yhteistyötä Haaparannan kanssa. Mikään muu kuin Tornio ei sitä voi tehdä, joten rakennetaan tästä hienosta kaksoiskaupungista entistä kansainvälisempi yhdessä Haaparannan kanssa. 

Toimivat peruspalvelut

Kansanedustajana minua on kaikista eniten työllistänyt Länsi-Pohjan keskussairaalan edunvalvonta. Olemme saaneet muutaman vuoden sisällä kolmannen synnytysosaston poikkeusluvan kesään -23 asti. Sen jatkamisen varmistaminen täytyy huolehtia eteenkin päin. 

Valitettavasti tärkeisiin sote-lakeihin liittyen sairaalamme olisi saamassa vain kymmenen vuoden erikoissairaanhoidon määräajan toimiakseen. Tällaista en voi hyväksyä, vaan sairaalamme pitää olla toistaiseksi voimassaoleva kuten kaikki muutkin keskussairaalat ovat. Tässä asiassa alueemme päättäjien aktiivisuus on tärkeää. Lähipalvelut kotikunnassa ja erikoispalvelut seutukunnassa on hyvä ohjenuora.

Moni nuori aikuinen lähtee opiskelemaan Torniosta muualle. Nykyisenä etäopiskelun ja -työn aikakaudella monipuolisia korkeakoulutuksen opintoja myös Torniosta käsin suoritettavaksi on mielestäni mahdollista saada. Tässä tarvitsemme Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston kanssa uudenlaista tiiviimpää yhteistyötä. Nuorten aikuisten palaaminen ja muutto kotiseudulleen on pitkässä tähtäimessä ainoa elinvoiman mahdollisuus kaupungillemme, joten siihen kannattaa panostaa.

Hyvät yhteydet

Hyvällä yhteistyöllä alueen edunvalvonnassa olemme onnistuneet saavuttamaan monia kansallisen tason hankkeita eduskunnasta läpi. Rautatie Ruotsiin sähköistetään, valtatie 4 Simossa laajennetaan ja Kemin satama syvätään vain suurimpia mainitakseni. Kemi-Tornio-lentokenttä on korona-aikana ollut hiljainen ja lentoyhteyksien uudenlaiseksi kehittämiseksi tarvitsemme seuraavaksi kovasti työtä. Samoin sähköistetty raide Ruotsiin täytyisi saada vireille Kolariin asti, jotta matkailijat voivat saapua Tornionlaaksoon jatkossakin junilla.

Yhteydet ovat keskeisiä koko maalle johtuen alueemme erittäin vahvasta vientiteollisuudesta. Seutukaupungeissa taotaan suuri osa Suomen viennistä.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskusta on historiansa yhdessä vaikeimmista haasteista. Tästä uuteen nousuun lähteminen vaatii tulevaisuuden toivon näköalan luomista vahvasti omaan aat- teemme ja arvojemme pohjalta. Kuunnelkaa nuoria sanoi edesmennyt valtioneuvos Johannes Virolainen. Nuorissa on puolueen tulevaisuus. Nyt tarvitaan uusia raikkaita ajatuksia ja uusia tuoreita ihmisiä. Puolueen menestys on tänään aikaisempaa paljon enemmän puheenjohta- jan persoonan ja osaamisen varassa. Katri täyttää nämä odotuksemme. Kannatan Katrin valintaa, koska hän on vahvatahtoinen, päättäväinen mutta samalla yhteistyökykyinen johtaja."