19.8.2011

Kun on tahtoa, syntyy tie

Olemme nuorina keskustalaisina erittäin huolissamme puolueemme nykytilasta. Sukupolvet kauan ennen syntymäämme ovat rakentaneet ja vaalineet Maalaisliitto-Keskustaa koko maan parhaaksi. Onko meidän kohtalomme nyt elää aikana, jolloin nähdään tämän puolueen tuho? Eduskuntavaalit ja sitä seuranneet gallupit eivät lupaa hyvää.

Se linja, jolla puoluetta on johdettu, on osoittautunut vääräksi ja saanut vaaleissa tuomion. Varoittelimme tästä jo ennen Lahden puoluekokousta. Keskusta on viime vuosina myötäillyt liikaa Kokoomusta ja SDP:tä rakentamalla metropolipolitiikkaa eikä se ole muistanut, että meidän vaihtoehtomme on keskittämisen sijaan hajauttaminen. Tällä linjalla emme voi lähteä menestyksekkäästi seuraaviin vaaleihin. Jo presidentinvaaleissa meidän on osoitettava, että siirrymme radikaalin, alkiolaisen uudistuspolitiikan tielle, ja tämä tapahtuu valitsemalla presidenttiehdokkaaksi selkeä aatepoliitikko.

Viime eduskuntavaaleissa suuri osa äänestäjistämme siirtyi Perussuomalaisten leiriin mm. Keskustan liian myöntyväiseen EU-linjaan pettyneenä. EU:n federaatiokehityksen myötäilylle on laitettava piste myös Keskustassa. Suomen mm. euroalueeseen liittäneet Niinistö ja Lipponen ovat tulevien presidentinvaalien kovia nimiä. Heille uskottava vastavoima löytyy parhaiten sellaisesta henkilöstä, joka tehnyt kaikkensa kansallisen itsemääräämisoikeuden säilyttämisen puolesta.

Jos Paavo Väyrystä olisi kuunneltu enemmän EU-politiikan kysymyksissä, ei puolue ja isänmaa olisi siitä tilassa, missä se nyt on. Tämä ei ole kuitenkaan ainoa peruste hänen presidenttiehdokkuudelleen. Presidentinvaalit ovat ennen kaikkea vaalit Suomen ulkopolitiikasta. Ääni Niinistölle on ääni Nato-jäsenyyden puolesta, kun Väyrynen taas edustaa kansan enemmistön linjaa sotilaallisesta liittoutumattomuudesta. Väyrysen kokemus ulkopolitiikasta on mittavampi kuin Niinistöllä ja Lipposella yhteensä. Erityisen tärkeätä meille ovat suhteet Venäjään, ja niistä Väyrysellä jos kenellä on kokemusta. Nuorina ihmisinä annamme arvon myös kokemukselle.

Paavoa on joskus syytetty liiasta omapäisyydestä. Mutta tässä tilanteessa, jossa Keskustasta tuli harmaata pullamössöä poliittisen konditorian leivoshyllylle, täytyy oman linjan erottua. Keskustassa luovuttiin aikanaan tietoisesti ns. tahtopolitiikasta. Mutta on se niinkin, että jos meillä on vain yhteistyökykyä, ja muilla on tahtoa, niin meidän tahtomme on silloin toisten taskussa. Perussyy nykytilaan löytyy siitä, että Keskusta ei ole tahtonut tarpeeksi. Jos palaamme alkiolaiselle, koko maan tasapuolisen kehityksen ja köyhän asian aidosti huomioivalle tielle, silloin edessä on nousujohteinen tie.

Janne Kaisanlahti, Kemijärvi

Katri Kulmuni, Tornio

Susanna Viitala, Rovaniemi

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Puhe jossa Katri ilmoittautui puheenjohtajakisaan, oli vankkaa asiaa sekä myös tunnetta. Se sai minussa aja- tuksen heräämään, siksi minä tuen Katria Keskustan uu- deksi puheenjohtajaksi. Katri on paras valinta, keskusta liikkeen nostamisessa puolueitten kärki kastiin."