30.4.2018

Kulmuni: Pörssiyhtiöiden ylimmän johdon palkkiopolitiikka osakkeenomistajien päätettäväksi

Ote Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmunin puheesta Oulun Vihreässä vapussa 30.4.2018 klo 16.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni korosti Oulun Vihreässä Vapussa pitämässään puheessaan työtä ja oikeudenmukaisuutta.
Kulmunin mukaan työllisyys on kääntynyt voimakkaaseen kasvuun, yhä useammalla suomalaisella on taas keskiviikkona työpaikka, johon mennä. Kasvun tulee olla kuitenkin oikeudenmukaista. Yksi tätä kolkutteleva asia ovat ylimmän johdon palkkiot.

Kulmunin mukaan on vaikea ymmärtää nyt nähtyä ylimmän yritysjohdon palkkiokehitystä.


- Suurituloisimpien yritysjohtajien ansiot ja eläkeohjelmat eivät ole olleet enää pitkään aikaan missään suhteessa kansalaisten oikeudentajun kanssa.


- Osasyy ongelmaan on se, että ylimmän johdon palkkiosta päättää liian pieni piiri. Käytännössä kyse on sisäpiiristä, jossa yritysjohtajat päättävät toinen toistensa palkoista, Kulmuni toteaa.


Nykyisen osakeyhtiölain ja toimijoiden oman sääntelyn mukaan ylimmän johdon palkka- ja palkkiopolitiikasta päättävät pörssiyhtiöiden hallitukset. Ainoastaan hallitusten jäsenten palkkioista päättävät yhtiökokouksen kautta omistajat.


- Myös suomalaisten osakkeenomistajien enemmistö tuntuu pitävän yhtiöiden johdon palkkiojärjestelyitä kohtuuttomina ja peräänkuuluttaa parempia vaikutusmahdollisuuksia niistä päättämiseen, Kulmuni sanoo.


Suomessa ollaan uudistamassa tätä koskevaa lainsäädäntöä. 


- Pörssiyhtiöiden omistajien oikeudet ylimmän johdon palkkioista päättämiseen tulevat merkittävästi paranemaan, Kulmuni kertoo.


Asiaa valmistellut työryhmä esittää, että palkitsemisen olisi aina pörssiyhtiöissä perustuttava yhtiökokouksen käsittelemään palkitsemispolitiikkaan. 


Työryhmän enemmistö kannatti kuitenkin yhtiökokouksen neuvoa-antavaa roolia sitovan linjaajan sijaan. Neuvoa-antava äänestys jättäisi pörssiyhtiön johdolle enemmän harkintavaltaa. Jos yhtiökokous hylkäisi ehdotuksen palkitsemisesta, voisi yhtiön johto hylättyä palkkiopolitiikkaa kuitenkin soveltaa siihen saakka, kunnes tarkistettu politiikka on käsitelty. 


- Tämä on vähintäänkin nurinkurinen malli, eikä siten toteuttaisi osakkeenomistajien oikeuksia täysimääräisesti.


- Sitova äänestys olisi sitä vastoin selkeä ja antaisi pörssiyhtiöiden omistajille niille kuuluvan äänen: osakkeenomistajat kertovat johdolle, miten haluavat palkitsemisen omistamassaan yhtiössään toteuttaa. Sitä olisi myös yhtiön johdon noudatettava, Kulmuni sanoo.

 

Lisätietoja: Katri Kulmuni, p. 044-2555 903

 

Valtiovarainministeriön asiaa käsitellyt työryhmä:

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10623/eu-lainsaadanto-tuo-muutoksia-porssiyhtioiden-ja-sijoituspalveluyritysten-toimintaan

 

Aalto-yliopistolle tehty maisterin tutkinnon tutkielma: Ylimmän johdon palkitsemisjärjestelmät suomalaisissa pörssiyhtiöissä - Kyselytutkimus omistajien näkemyksistä

http://epub.lib.aalto.fi/fi/ethesis/pdf/13473/hse_ethesis_13473.pdf

Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää
Lue Katrin Yhteinen Keskusta -kirja tästä

3.9.2020

Vaikka Keskusta on ”tunnepuolue”, se ei saa kuitenkaan olla ”tunnelmointipuolue”. Kauniiden, mutta sisällöttömien vertauskuvien ja itsestään selvien latteuksien toistelulla emme pääse eteenpäin. Meillä täytyy olla selkeät yhteiskunnalliset tavoitteet.

Kerron näistä tavoitteista oheisessa pamfletissa. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on rempseä nuori nainen, joka kohtaa ihmisen aidosti."