29.4.2016
Kulmuni Nato-selvityksestä: Suomen intressi on Itämeren ja Arktisen vakaus
Kulmunin mukaan on Suomen etu, että Itämeren ja Arktisen alueen vakaus säilyy. Tähän Suomi voi vaikuttaa parhaiten jatkamalla yhteistyötä ja ylläpitämällä hyviä suhteita joka suuntaan.
- Jokainen valtio tekee turvallisuuspoliittiset ratkaisut itsenäisesti. Tämänkin analyysin pohjalta on kuitenkin selvää, että mahdollisen Nato-jäsenyyden kanssa Ruotsin ja Suomen eriaikaiset ratkaisut, etenkin jos ne ovat vastakkaiset, lisäisivät jännitteitä alueella.
Kannanotto 29.4.2016
Kansanedustaja Katri Kulmunin (kesk.) mielestä tärkein tänään julkaistusta Nato-selvityksestä vedettävä johtopäätös on, että Suomen ja Ruotsin on järkevää tiivistää turvallisuuspoliittista keskustelua ja yhteistyötä. Kulmunin mukaan on Suomen etu, että Itämeren ja Arktisen alueen vakaus säilyy. Tähän Suomi voi vaikuttaa parhaiten jatkamalla yhteistyötä ja ylläpitämällä hyviä suhteita joka suuntaan.
- Jokainen valtio tekee turvallisuuspoliittiset ratkaisut itsenäisesti. Tämänkin analyysin pohjalta on kuitenkin selvää, että mahdollisen Nato-jäsenyyden kanssa Ruotsin ja Suomen eriaikaiset ratkaisut, etenkin jos ne ovat vastakkaiset, lisäisivät jännitteitä alueella.
Kulmuni pitää Nato-selvitystä mielenkiintoisena ja monipuolisena analyysina, jossa tarkastellaan Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksia laajasti eri näkökulmista. Analyysin valossa Kulmuni katsoo, että Ruotsin ja Suomen mahdollinen yhtäaikainen tai jommankumman maan erillinen Nato-jäsenyys muuttaisi Itämeren ja Arktisen alueen geopoliittista ja strategista dynamiikkaa. Tästä syystä asiassa on edettävä harkiten.
- Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus on ollut pitkäaikainen ja tietoinen pitkän tähtäimen ratkaisu. Kuten Nato-selvityksessä todetaan, olisi Nato-jäsenyyskin sellainen. ja pienen maan Suomen on harkittava asia. Selvitys tukee myös sitä ajatusta, että Nato-jäsenyys olisi selkeä turvallisuuspoliittinen muutos eikä vain vaiheittaisen Natoon lähentymisen viimeinen etappi, Kulmuni arvioi.
Nato-selvitys ei ota kantaa siihen, pitäisikö Nato-jäsenyyttä hakea vaan analysoi erilaisia skenaarioita. Kulmunin mukaan selvitys tukee Sipilän hallitusohjelman kirjausta, jossa todetaan Suomi sotilasliittoon kuulumattomaksi maaksi, joka toteuttaa käytännönläheistä kumppanuutta Naton kanssa ja ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.
- Ymmärrämme, että geopoliittinen vakaus on kokonaisuus ja että muiden valtioiden muutokset perusratkaisuissa vaikuttavat kokonaisuuteen, mutta pidämme kiinni itsenäisen päätösvallan säilyttämisestä. Tämä on ollut Suomen pitkä ja kestävä linja ja sitä on syytä jatkaa, Kulmuni toteaa.
Lisätietoja: Katri Kulmuni, 044 255 903