9.2.2016

Kannanotto: Eikö lentoyhtiö osaa varautua influenssakauteen?

Finnairin tiistaina 8.2. ilmoittamat lentojen peruutukset useilla lentokentillä ihmetyttävät kansanedustaja Katri Kulmunia (kesk.). Finnairin ilmoituksen mukaan seuraavien viikkojen aikana perutaan nelisenkymmentä lentoa. Alkuvuoden aikana yhteensä jo sata kotimaan lentoa on peruttu. Syyksi on kerrottu odotettua suurempi sairastapausmäärä sekä lentäjien siirtyminen Norrasta Finnairiin.

- Peruutukset vaikuttavat tuhansiin ihmisiin ja tulevat juuri kesken parhaan talvimatkailusesongin. Tämä on haitaksi alueiden matkailulle ja taloudelle. On mielestäni riittämätöntä varautumista yhtiön puolelta, jos ei pystytä selviytymään talven flunssakaudesta ilman laajamittaisia lentojen peruutuksia, Kulmuni sanoo.

Finnair kertoi peruuttavansa lentoja etukäteen, jotta se voi varmistaa muiden lupaamiensa yhteyksien luotettavuuden. Kulmunin mielestä lentojen peruutuksilla on ikäviä sivuvaikutuksia. 

- Laajamittaiset lentojen peruutukset luovat epävarmuutta pienten lentokenttien toimintaan ja vaikuttavat niin, että esimerkiksi Kemi-Tornion ja Helsingin väliä matkustavat ohjautuvat yhä herkemmin suoraan lähimmille kentille Rovaniemelle ja Ouluun. Kun lentokenttien toimintaa koetetaan kehittää, tuntuu varsin erikoiselta, että yhtiön puolelta ajaudutaan toistuviin lentojen perumisiin, milloin laitevikaan ja milloin henkilöstövajaukseen vedoten, Kulmuni toteaa.

Kulmuni toivoo Finnairin ratkaisevan ongelman pikimmiten. Hänen mukaansa ei voida ajatella, että lentoja peruttaisiin pitkiltäkin jaksoilta työntekijäpulan takia.

Lisätietoja: Katri Kulmuni, 044 255 903, katri.kulmuni@eduskunta.fi