5.10.2011

Kouluun on päästävä pohjoisessakin

"Koulutuspaikkojen olisi hyvä olla siellä, missä nuoret tarvitsevat koulutusta", julisti opetusministeri Jukka Gustafsson perjantaisissa kalvosulkeisissaan maakuntapampuille Helsingissä. Mahtoi mennä pohjoisen ja itäisen Suomen pomoilla kahvit väärään kurkkuun lukuja silmäillessä. Gustafssonin ehdotuksen mukaan syrjäseutujen nuoret eivät enää tarvitse samassa määrin koulutusta. Vähennystarve olisi ministeriön mukaan peräti 1 800 opetuspaikkaa Lapista!

Ärhäkän vastaanoton myötä opetusministeriöstä kiirehdittiin selittelemään lukuja paremmiksi. Pohjoisen koulutuspaikkojen vähennystarpeeksi tulisikin vain 950 opetuspaikan menettäminen. Samassa suhteessa koulutuspaikkoja lisätään sinne, missä niitä opetusministeriön mukaan enemmän tarvitaan: pääkaupunkiseudulle.

Lapin koulutuksen tarjoajat perusasteelta korkeakouluihin ovat tehneet pitkäjänteistä työtä. Koulutusta on profiloitu ministeriön ohjeiden mukaisesti. Pohjois-Suomen opinahjoissa on luonnollisesti panostettu matkailualan opiskeluun ja -tutkimukseen. Lapin yliopisto tekee kansainvälisesti korkeatasoista arktista tutkimusta. Kulttuurialat ovat pohjoissuomalaisissa kouluissa vahvoja. Täällä on ymmärretty myös aineettoman kulutuksen merkitys. Näiden aineettomien alojen tietotaito voisi olla Suomen seuraava vientituotteita. Osittain se on jo sitä esimerkiksi digitaalisen mediamaailman kautta. Suomalaiset matkapuhelinsovellukset peleinä leviävät miljoonille käyttäjille.

Eräs pitkästi ja hartaasti sorvatun hallitusohjelman pääteemoista on suomalainen koulutus. Tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet ovatkin olleet pienen pohjoisen maamme merkkituote. Nämä luvataan hallitusohjelmassa turvata. Tasa-arvon raja on kuitenkin nyt piirretty maantieteelliseen karttaan. Sivistyksestä ja koulutuksesta uhkaa tulla eteläisen Suomen suurten asutuskeskusten yksinoikeus.

Suomalaisen koulutuksen suitsutuksessa unohtuvat koululaitoksemme karut kääntöpuolet. Nuoret opettajat nääntyvät hankalien oppilaiden kanssa. Kaupungeissa luokkakokojen kasvaessa ei erityistapauksille ole riittävästi aikaa. Vastaavasti harvaanasutuilla alueilla koulut menevät oppilaiden puuttuessa kiinni. Koulutuksen keskittyminen lisää ongelmia sekä kaupungeissa että maaseudulla.

Monet kokevat kohtuuttomia suorituspaineita jo peruskoulussa tai lukiossa. Usein nuorista puhutaan kauniisti vain koulujen keväisissä päättäjäisissä. Silloin he ovat tulevaisuuden tekijöitä. Vuoden muina päivinä he ovat hankalaa nykynuorisoa, joka ei osaa käyttäytyä kuten menneinä vuosikymmeninä käyttäydyttiin. Leikkaamalla tulevaisuudesta ei voitaisi mennä pahemmin pieleen. Lappia nämä leikkaukset koskettavat kaikista kivuliaimmin. Myös pohjoisessa nuoriso ansaitsee tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet.

 

Kirjoitus on julkaistu Pohjolan Sanomien Pohjoista Puhetta-kolumnina.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskusta tarvitsee nyt johtajaa, joka vie puolueen kertarysäyksellä kohti tulevaisuutta, mutta samalla tuntee kansanliikkeen perinteikkäät juuret. Näistä syntyy se kivijalka, joka vie keskustan kohti suurimman puolueen asemaa jälleen kerran."