24.3.2015
Kokoomuksen "konsensus on rikki" -puheet melkoista höpinää
Sain Kemin marketilla eteeni yllättävän kysymyksen lakko-oikeuteen puuttumisesta sekä laittomien lakkojen kovemmista sanktiosta. Tulisiko tästä päättää maan hallituksen vai työmarkkinajärjestöjen? Selkäydinvastaus on: toivoisin, että työmarkkinajärjestöt, mutta viime kädessä valtion on kannettava näistä vastuu.
Samaan hengenvetoon on todettava, että Kokoomuksen esittämä konsensus -kritiikki kummastuttaa yhä enemmän. Heti kovien puheiden jälkeen Borg ja Vartiainen esittivät työmarkkinajärejstöjen kautta edettävää Suomen työlinjaa: maltilliset palkkaratkaisut ja muut.
Siis ensin haukutaan koko järjestelmä ja sitten kuitenkin heti perään sanotaan, että teidän pitää tämä hoitaa.
Juuri nyt pöydällä on kysymys laittomien lakkojen sanktioista. Tästä oli käsittääkseni sopu jo löytymässä. Uskon, että tämä asia liikahtaa työmarkkinajärjestöjen välisissä neuvotteluissa, kunhan sinne kasataan perinteisesti hieman muitakin asioita.
Meillä on huonoja kokemuksia siitä, että valtiovalta ryhtyy latomaan tai poistamaan pelimerkkejä työmarkkinapöydistä. Tästä huolimatta viime kädessä valtion eli hallituksen ja eduskunnan tulee olla se, joka voi ratkaisuja tehdä, mikäli työmarkkinapuolella ei selvissä tilanteissa tuloksia saada aikaan.
Kokoomus konsensus on rikki –puheita kummeksun kovasti. Eivät saa ensiksi itse mitään aikaiseksi ja sitten haukkuvat järjestelmän. Ei pidä nöyrä olla, mutta voisi sitä peiliin katsoa joskus. Keskustakin lähti aikoinaan eläkeuudistuksessa liikkeelle liian nopeasti, olisi tullut antaa työmarkkinajärjestöjen ensin yrittää.
Omistuista on sekin, että heti konsensus kritiikin jälkeen Borg ja Vartiainen esittää työmarkkinajärejstöjen kautta edettävää Suomen työlinjaa: maltilliset palkkaratkaisut ja muut. Siis ensin haukutaan koko järjestelmä ja sitten kuitenkin heti perään sanotaan, että teidän pitää tämä hoitaa.