15.3.2012

Kohtuus kaikessa

Stora Enso on maailmanluokan yritys. On ymmärrettävää, että vaativasta työstä täytyy saada asianmukainen palkka. Viime aikoina on kuitenkin syntynyt vaikutelma, että joissain yritysjohdoissa on vieraannuttu arjesta ja kohtuullisuus on unohtunut. Jos johtajan peruspalkka on miljoona euroa, minkälaiset kannustimet tsemppaavat vielä muutaman ekstramiljoonan hankkimiseen? Kuinka paljon rahaa ihminen tarvitsee?

Helmikuun lopulla uutisoitiin Stora Enson toimitusjohtajan hulppeasta palkasta. Jouko Karvisen palkka oli noussut 132 prosenttia viime vuonna, kertoo Helsingin Sanomat. Miehen peruspalkka on noin miljoona euroa. Valtio on Stora Enson suurin omistaja ja äänioikeuden käyttäjä. Omistajaohjauksella valtio on koettanut kohtuullistaa ylimmän yritysjohdon palkitsemista enintään 40 prosenttiin peruspalkasta.

132 prosentin tulospalkkaus on kohtuuton. Tilastokeskuksen mukaan loppuvuonna 2011 palkansaajien ansiot nousivat keskimäärin kolme prosenttia. Joillakin palkka nousi enemmän, joillain vähemmän ja eräillä ei yhtään. Valtio voisi käyttää omistajan ääntä Stora Ensossa ja pohtia samalla oikeudenmukaisuutta.

Yleisen oikeustajun vastaisia bonuksia on annettu myös Finnairin johdolle. Pari vuotta sitten Finnairin matkustamohenkilökunta suostui yhtiön säästötalkoissa leikkaamaan palkkojaan yhteensä 12,3 miljoonaa euroa. Korkeimmalta yritysjohdolta ei ilmeisesti odoteta vastaavanlaista talkoohenkeä. Finnair nimittäin päätti maksaa noin kolmen miljoonan euron bonukset parillekymmenelle avainhenkilölle.

Suomalainen politiikka on jatkuvaa taistelua veroista ja hyvinvointiyhteiskuntaa koskettavista leikkauksista. Pelkän kovan talousmatematiikan lisäksi politiikkaan kuuluu oleellisena osana myös tunne. Käsitys oikeudenmukaisuudesta pitäisi säilyä jokaisen poliitikon mielessä. Kohtuus ei olisi pahitteeksi myöskään yritysmaailmassa.

Jouko Karvisen reilun sadan prosentin palkankorotus ei takuulla tunnu ihmisistä oikeudenmukaiselta. Lastentarhaopettaja, sairaanhoitaja tai bussikuski ei saa kertaakaan työuransa aikana vastaavanlaista palkankorotusta.

Onko suurten toimitusjohtajien työ vain niin paljon tärkeämpää kuin tavallisten tallaajien? Tuskin. Ilman erilaisia koneenhoitajia, insinöörejä ja siivoojia eivät Stora Ensonkaan laitteet laulaisi. Olisiko vaikka vain yksi lisämiljoona ollut Karviselle riittävä?

 

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Pohjolan Sanomissa 14.03.2012.

Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on rempseä nuori nainen, joka kohtaa ihmisen aidosti."