11.2.2018

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni vaatii: Suomessa selvitettävä siirtyminen negatiiviseen tuloveroon

Kannanotto 11.2.2018

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni esittää negatiivisen tuloveron vakavaa selvittämistä ja kokeilua. Negatiivisen tuloveron avulla voitaisiin lisätä työn kannustavuutta, vähentää köyhyyttä ja parantaa tuensaajan asemaa yksinkertaisemmalla sosiaaliturvalla.

Kulmunin mukaan sosiaaliturvan tason muuttuminen työtulojen myötä pitää automatisoida niin, että työtä ja sosiaaliturvaa yhdistävien ihmisten paperisota ja kannustinloukkuongelmat vähenevät. Työtulot eivät jatkossa saa myöskään leikata sosiaaliturvaa kohtuuttomasti.

- Pientenkin työkeikkojen vastaanottamisen on oltava kannattavaa ja yksinkertaista, Kulmuni sanoo.

Kulmunin mukaan keskustassa on ollut vahvaa kannatusta negatiiviselle tuloverolle jo pitkään, mutta vasta nyt sekä tietojärjestelmät että poliittinen ilmapiiri Suomessa alkavat olla asialle kypsiä.

- Kokeilua on jo nyt pohjustettu toteuttamalla kansallinen tulorekisteri. Sen avulla pienituloisen ihmisen byrokratiaa voidaan helpottaa tuntuvasti. Kun verottaja ja Kela kykenevät vihdoin seuraamaan työtuloja reaaliajassa ilman paperisotaa, mahdollistuvat uudenlaiset sosiaaliturvan muodot, kuten negatiivinen tulovero, Kulmuni sanoo.

Kulmunin mukaan negatiivisen tuloveron arviointi on välttämätöntä sosiaaliturvaa uudistettaessa. Myös Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangas piti kuluneella viikolla kokeilua kannatettavana.

- Keskustan tavoitteina on lisätä työn kannustavuutta, vähentää köyhyyttä ja parantaa tuensaajan asemaa yksinkertaisemmalla sosiaaliturvalla. Negatiivisen tuloveron avulla näitä tavoitteita on mahdollista edistää, Kulmuni sanoo.

- Perustulokokeilun jatkoksi tarvitaan nyt vakava selvitys, simulaatiot ja kokeilu negatiivisesta tuloverosta, Kulmuni toteaa.

 

Lisätietoja: Katri Kulmuni, p. 044 2555 903

Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää
Lue Katrin Yhteinen Keskusta -kirja tästä

3.9.2020

Vaikka Keskusta on ”tunnepuolue”, se ei saa kuitenkaan olla ”tunnelmointipuolue”. Kauniiden, mutta sisällöttömien vertauskuvien ja itsestään selvien latteuksien toistelulla emme pääse eteenpäin. Meillä täytyy olla selkeät yhteiskunnalliset tavoitteet.

Kerron näistä tavoitteista oheisessa pamfletissa. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Nuoresta iästä huolimatta Katri on osaava ja kokenut politiikan tekijä."