11.2.2018

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni vaatii: Suomessa selvitettävä siirtyminen negatiiviseen tuloveroon

Kannanotto 11.2.2018

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni esittää negatiivisen tuloveron vakavaa selvittämistä ja kokeilua. Negatiivisen tuloveron avulla voitaisiin lisätä työn kannustavuutta, vähentää köyhyyttä ja parantaa tuensaajan asemaa yksinkertaisemmalla sosiaaliturvalla.

Kulmunin mukaan sosiaaliturvan tason muuttuminen työtulojen myötä pitää automatisoida niin, että työtä ja sosiaaliturvaa yhdistävien ihmisten paperisota ja kannustinloukkuongelmat vähenevät. Työtulot eivät jatkossa saa myöskään leikata sosiaaliturvaa kohtuuttomasti.

- Pientenkin työkeikkojen vastaanottamisen on oltava kannattavaa ja yksinkertaista, Kulmuni sanoo.

Kulmunin mukaan keskustassa on ollut vahvaa kannatusta negatiiviselle tuloverolle jo pitkään, mutta vasta nyt sekä tietojärjestelmät että poliittinen ilmapiiri Suomessa alkavat olla asialle kypsiä.

- Kokeilua on jo nyt pohjustettu toteuttamalla kansallinen tulorekisteri. Sen avulla pienituloisen ihmisen byrokratiaa voidaan helpottaa tuntuvasti. Kun verottaja ja Kela kykenevät vihdoin seuraamaan työtuloja reaaliajassa ilman paperisotaa, mahdollistuvat uudenlaiset sosiaaliturvan muodot, kuten negatiivinen tulovero, Kulmuni sanoo.

Kulmunin mukaan negatiivisen tuloveron arviointi on välttämätöntä sosiaaliturvaa uudistettaessa. Myös Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangas piti kuluneella viikolla kokeilua kannatettavana.

- Keskustan tavoitteina on lisätä työn kannustavuutta, vähentää köyhyyttä ja parantaa tuensaajan asemaa yksinkertaisemmalla sosiaaliturvalla. Negatiivisen tuloveron avulla näitä tavoitteita on mahdollista edistää, Kulmuni sanoo.

- Perustulokokeilun jatkoksi tarvitaan nyt vakava selvitys, simulaatiot ja kokeilu negatiivisesta tuloverosta, Kulmuni toteaa.

 

Lisätietoja: Katri Kulmuni, p. 044 2555 903

Lue Katrin Yhteinen Keskusta -kirja tästä

3.9.2020

Vaikka Keskusta on ”tunnepuolue”, se ei saa kuitenkaan olla ”tunnelmointipuolue”. Kauniiden, mutta sisällöttömien vertauskuvien ja itsestään selvien latteuksien toistelulla emme pääse eteenpäin. Meillä täytyy olla selkeät yhteiskunnalliset tavoitteet.

Kerron näistä tavoitteista oheisessa pamfletissa. 

Lue lisää
Katri kertoo Keskustan linjasta

2.9.2020

Alueellinen tasa-arvo, syvä vihreys ja edistyksellisyys.

Lue lisää
Mitä Suomen Keskustan pitäisi olla?

2.9.2020

Mitä jos olisimme ihan oma itsemme, tavallisten suomalaisten ja tavallisen arjen asialla

Lue lisää
Suomi ei saa jakautua voittajiin ja häviäjiin

2.9.2020

Tunnistan Suomessakin merkkejä USA:n, Britannian tai Ranskan kaltaiselta jakautumisesta.

Meillä ei ole varaa olla arvostamatta tämän maan eteen tehtävää työtä, oli se sitten minkälaista tahansa.

Leipää tälle maalle tuottaville on annettava niiden ansaitsema arvo. 

Lue lisää
Hallituksen tulee keskittyä nyt täysimääräisesti talouteen ja työllisyyteen!

31.8.2020

Suomen talous sukeltaa nyt kovaa vauhtia. Valitettavasti YT-uutisia tullaan näkemään vielä paljon. Taloustilanne on muuttumassa nopeamminkin kuin moni meistä ymmärtää.

Lue lisää
Huumeiden käytön lisääntymiseen on reagoitava tiukasti

28.8.2020

Myös Suomessa on samasta merkkejä. Huumeiden käyttö kasvaa suurten kaupunkien lisäksi koko Suomessa. Huumeet ovat läsnä yhä pienemmissä suomalaisissa kaupungeissa, joista ne etenevät edelleen yhä pienempiin kuntiin. Samaan aikaan käytön yleistymisen kanssa yhä nuoremmat joutuvat huumeiden kanssa tekemisiin.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri on nuori, yhteistyökykyinen nainen. Hänellä on paljon annettavaa keskustalaiseen aluepolitiikkaan. Lisäksi osaaminen ja suhteet itään, mutta myös kuntapolitiikka, ovat Katrin ehdottomia vahvuuksia." (2014 vpj-kampanja)