17.3.2015

Kemin lukiolaisten skarpit kysymykset: mistä kasvua Suomeen?

Kemin lukion paneeli oli paitsi erittäin hyvin järjestetty, myös yleisö toi oman panoksensa mukaan. 

Kasvusta ja työpaikoista puhuttaessa yritin avata sitä minkälaisia ongelmia meille uhkaa kasaantua sen vuoksi, että olemme jäämässä jälkeen investoinneissa moniin muihin maihin verrattuna. Tämä tarkoittaa, että tavallaan säästämme tulevasta hyvinvoinnista.

Suomessa olemme jäämässä jälkeen investoinneissa moniin muihin maihin verrattuna. Etenkin tuotannolliset investoinnit ovat jääneet jo useamman vuoden jälkeen. Tämä tarkoittaa, että tavallaan säästämme tulevasta hyvinvoinnista.

Toinen Suomen erityispiirre on asuntorakentamisen suhteellisen suuri osuus. Kun nämä laittaa yhteen, ei voi olla tulematta johtopäätökseen, että olemme rakentamassa Suomea kahteen kertaan, sen sijaan, että lähtisimme uudistamaan luonnonvaroihin perustuvaa teollisuutta siellä missä se olisi mahdollista.

En usko, että tämä Suomen kannalta paras strategia. Pidän kyllä markkinataloutta Suomen edun mukaisena ja uskon, että Suomi jatkossakin pärjää avoimena taloutena kansainvälisesti.

Tulisi kuitenkin tunnustaa, että suuryritysten edellyttämä politiikka ei ole yksi yhteen Suomen edun kanssa. En väitä, etteivätkö ne toimisi samansuuntaisesti, mutta väitän, että suuryritykset ajavat heidän etujensa mukaista politiikkaa.

Huolimatta siitä, että Suomi on pitänyt yhteisöverotuksen vertaillen varsin kilpailukykyisenä, ei Suomeen tehdyt investoinnit ole viime vuosina pysyneet edes nykyisen teolllisuusinfran ylläpitämiseen. Tuotantokapasiteetti Suomessa on pienentynyt.

Ulkomaille on suomesta investoitu 1.5-kertaisesti enemmän kuin Suomeen on investoitu. Esimerkiksi Ruotsissa ulosmenevät ja maahan tulevat investoinnit ovat viimeisen vuosikymmenen ajan olleet jokseenkin tasapainossa.

Lähtisin uudistamaan investointipolitiikkaa rohkeampaan suuntaan kolmella tavalla.

  1. ottaisin verotukseen mukaan voimallisemmin nimenomaan investointeihin kannustavia elementtejä. Näitä voivat olla jo tehdyistä investoinneista saatavat nopeammat poistot ja ennen investointeja tehtävät varaukset.
  2. keskittäisin valtionomistajuutta nykyistä enemmän pörssiyhtiöiden ulkopuolelle. En usko, että pieni valtion siivu tekee oikeastaan suuntaan tai toiseen merkitystä jo vakiintuneen pörssiyhtiön toimintakykyyn. Sitä vastoin erityisrahoituksella tai suorallakin omistajuudella voidaan pienemmissä yrityksissä aivan oikein saada vaikuttavuutta aikaan. Erityisesti tavallista korkeamman riskin hankkeita voitaisiin näin lähteä toteuttamaan.
  3. lähtisin panostamaan myös julkiseen infraan. En kerta kaikkiaan voi ymmärtää miksemme laita rahaa tieinvestointeihin tänä aikana, kun työttömyys on suuri, öljy halpaa ja valtionkorot matalalla. Tiet, homekoulut ja terveyskeskukset pitää joka tapauksessa kunnostaa, mutta nousukauden aikaan palkat ja muut kustannukset korkeammalla.
Mielipide: Terveysasema joka kunnassa ja kaksi keskussairaalaa 

24.6.2021

Lapin Kansan toimittaja Armi Auvinen kirjoitti uutisanalyysissaan 22.06. Lapin maakunnan kahdesta keskussairaalasta. Lapin maakuntalehdeltä voisi toivoa ja olettaa maakunnallista näkemystä.

 

Länsi-Pohjan keskussairaala on aivan yhtä paljon Lapin maakuntaa kuin Lapin keskussairaala tai Muonion ja Ivalon terveyskeskukset, jotka toimittaja jostain syystä asetti vastakkain nimenomaan Kemin keskussairaalan kanssa. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapin Kansassa 24.6.2021 

Lue lisää
Vaalilehti: Äänestä Vahvan tornion puolesta

13.6.2021

Tervetuloa tutustumaan vaalilehteeni!

Äänestä vahvan Tornion puolesta

Rajakaupunki on rikkautta

Toimivat peruspalvelut

Hyvät yhteydet

 

Olen ehdolla kuntavaaleissa numerolla 74.

 

Ennakkoäänestys 26.5.-8.6.2021
Varsinainen vaalipäivä 13.6.2021

Lue lisää
Kuntavaaliteemani

12.6.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Kolumni: Koronaväsymys painaa

11.3.2021

Tällä viikolla tuli jälleen voimaan kolmen viikon poikkeukselliset rajoitustoimet. Suomi on vuoden jälkeen ajautunut taas poikkeusoloihin ja ravintolat on laitettu kiinni elinkeinovapautta rajoittamalla. Se on ollut vaikeaa, mutta välttämätöntä. 

 

Myös Lapin ravintolat menivät kiinni, vaikka jokaisessa kunnassa ei olekaan yhtä huono tilanne koronan kanssa. Lapin koronavirustartunnat ovat pysyneet nyt hyvin hallinnassa. Etenkin Länsi-Lapin tilanteeseen eniten lienee vaikuttanut Ruotsin tiukentunut rajakontrolli. Ruotsiin ei pääse ilman koronatodistusta ja Suomeen tultaessa ohjataan testiin.


Kirjoitus on julkaistu alunperin Meän Torniolaaksossa 10.3.2021.

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri Kulmuni on sanavalmis, päämäärätietoinen ja silti poikkeuksellisen empaattinen poliitikko. Katri on yllättänyt monet myös osaamisellaan ja kannatuksellaan eri vaaleissa ja tekee sitä myös jatkossa."