28.6.2014

Kemijärven Papatuspäivät

Kemijärven kesässä on monenlaisia tapahtumia. Papatuspäivät ja vesisuksikisa sattuivat samalle päivälle.

Puoluekokousharmituksesta toivuttuani oli aika lähteä taas liikkeelle kiertämään kenttää ja kuuntelemaan ihmisten tuntoja. Kemijärvelle olisi päässyt Kemistä Tervolan kautta Papatuspäivien kunniaksi myös perinteisellä lättähatulla, mutta liikuin kuitenkin itse nelipyöräisellä. Papatuspäivien lisäksi oli Kemijärven keskustan tuntumaan järjestetty hauska freestyle-vesihyppykisa. Komealla paikalla järven rannalla on kaupungin sponsoroima hyppyrimäki, mistä freestylelaskijat tekivät päätähuimaavia temppuja veteen. En kokeillut, vaikka tilaisuutta myös minulle tarjottiin.

Kemijärvi on Lapin kunnista kokenut viime vuosina ehkä kaikista suurimman rakennemuutoksen. Stora Enson paperitehtaan sulkeminen oli ravisuttava kokemus, josta käydään spekulaatiota edelleen. Kemijärven kaupungin väkiluku on lähes puolittunut korkeimmista lukemista eikä matkailukaan ole Suomulla yltänyt 90-luvun alun kultavuosiin. Kemijärvi on äärimmäisen kaunis kaupunki ja jotenkin hyvin persoonallinen paikka. Kari Väänäsen ohjaama tv-sarja, Taivaan tulet on ollut Kemijärvelle ja koko Lapille keskustelun herättäjänä ja imagollisesti tärkeä.

Venäjän läheisyys on ehdottomasti asia, mikä voi edesauttaa Kemijärven kehitystä. Vaikka maailmanpoliittinen tilanne on Ukrainan kriisin myötä äärimmäisen tiukka, on ihmiset rajan takana aivan samanlaisia kuin mekin. Hallitsijansa on hieman eri todellisuudesta. Pohjoisvenäläiset vaurastuvat kovaa vauhtia, haluavat mielellään matkustaa Suomeen ostoksille ja lomalle ja edellytykset molemminpuoliselle kaupankäynnille ja yritystoiminnalle on olemassa. Valtakunnallisesti me emme voi jäädä odottamaan vienninedistämistä, vaan meidän täytyy koettaa alueellisesti rakentaa liiketoiminnan edellytyksiä Lapin ja Murmanskin alueen välillä. Venäjän mahdollisuuksissa on myös Itä-Lapin nousun eväät.