28.6.2014

Kemijärven Papatuspäivät

Kemijärven kesässä on monenlaisia tapahtumia. Papatuspäivät ja vesisuksikisa sattuivat samalle päivälle.

Puoluekokousharmituksesta toivuttuani oli aika lähteä taas liikkeelle kiertämään kenttää ja kuuntelemaan ihmisten tuntoja. Kemijärvelle olisi päässyt Kemistä Tervolan kautta Papatuspäivien kunniaksi myös perinteisellä lättähatulla, mutta liikuin kuitenkin itse nelipyöräisellä. Papatuspäivien lisäksi oli Kemijärven keskustan tuntumaan järjestetty hauska freestyle-vesihyppykisa. Komealla paikalla järven rannalla on kaupungin sponsoroima hyppyrimäki, mistä freestylelaskijat tekivät päätähuimaavia temppuja veteen. En kokeillut, vaikka tilaisuutta myös minulle tarjottiin.

Kemijärvi on Lapin kunnista kokenut viime vuosina ehkä kaikista suurimman rakennemuutoksen. Stora Enson paperitehtaan sulkeminen oli ravisuttava kokemus, josta käydään spekulaatiota edelleen. Kemijärven kaupungin väkiluku on lähes puolittunut korkeimmista lukemista eikä matkailukaan ole Suomulla yltänyt 90-luvun alun kultavuosiin. Kemijärvi on äärimmäisen kaunis kaupunki ja jotenkin hyvin persoonallinen paikka. Kari Väänäsen ohjaama tv-sarja, Taivaan tulet on ollut Kemijärvelle ja koko Lapille keskustelun herättäjänä ja imagollisesti tärkeä.

Venäjän läheisyys on ehdottomasti asia, mikä voi edesauttaa Kemijärven kehitystä. Vaikka maailmanpoliittinen tilanne on Ukrainan kriisin myötä äärimmäisen tiukka, on ihmiset rajan takana aivan samanlaisia kuin mekin. Hallitsijansa on hieman eri todellisuudesta. Pohjoisvenäläiset vaurastuvat kovaa vauhtia, haluavat mielellään matkustaa Suomeen ostoksille ja lomalle ja edellytykset molemminpuoliselle kaupankäynnille ja yritystoiminnalle on olemassa. Valtakunnallisesti me emme voi jäädä odottamaan vienninedistämistä, vaan meidän täytyy koettaa alueellisesti rakentaa liiketoiminnan edellytyksiä Lapin ja Murmanskin alueen välillä. Venäjän mahdollisuuksissa on myös Itä-Lapin nousun eväät.

EU:n vaade ennallistaa osuu etenkin Lappiin

9.11.2022

Viime viikkojen yksi politiikan kuuma kiista on liittynyt EU:n ennallistamisasetukseen.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Mitä tehdä nousevalle sähkön hinnalle?

2.8.2022

Eurooppalaiset valmistautuvat talveen huolestuneina. Meidän ongelmamme on pienempi kuin ukrainalaisilla, jotka kuolevat paraikaa kotimaansa puolesta. Sodan vaikutukset näkyvät monin tavoin ja meille yksi suurimmista on kohonnut energian hinta. Läpi 2000-luvun Venäjä on pystynyt kiristämään Keski-Eurooppaa kaasulla.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Venäjän idea ei muutu

27.4.2022

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä 27.4.2022

Lue lisää
Äänestä aluevaaleissa Lapissa 366

9.1.2022

Lapin jokaisessa kunnassa on oltava terveysasema jatkossakin ja ympärivuorokauden päivystävät keskussairaalat Kemissä ja Rovaniemellä.

Se on Lapin ja minun linja. Äänestä tämän puolesta aluevaaleissa numerolla 366!

Ennakkoäänestys 12.-18. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä 23. tammikuuta.

Lue lisää
Mikä muuttuu aluevaaleissa?

4.1.2022

Muutaman viikon kuluttua Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa Helsinkiä lukuunottamatta.

 

Vuoden 2023 alusta aloittavat hyvinvointialueet vastaavat pääasiassa maakunnittain sosiaali- ja terveyspalveluista sekä palo- ja pelastustoimesta. Näillä alueilla ei ole yleistä toimivaltaa kuten kunnilla, joten toistaiseksi hyvinvointialueiden toimintakenttä on hyvin rajattu.

 

Lapissa keskeistä ja paljon keskustelua herättänyttä on se, että jokaisessa kunnassa säilyy terveyskeskus jatkossakin. Se on tärkeää niin Tornionlaakson kunnille Pellolle ja Ylitorniolle kuin jokaiselle lappilaiselle kunnalle. 

 

Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa. Lue koko kolumni:

Lue lisää
Mistä on kysymys tammikuun aluevaaleissa?

29.12.2021

Alle kuukauden kuluttua pääkaupunkia lukuunottamatta Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Tuleva aluehallinto ei omaa yleistä toimivaltaa, kuten kunta, vaan hyvinvointialue keskittyy ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämiseen. Jokainen äänioikeutettu lappilainen voi äänestää satojen ehdokkaiden joukosta omaansa Lapissa.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä. Lue koko kolumni:

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri Kulmuni on ehdokkaani Keskustan puheenjohtajaksi. Hän on työssään ja toiminnassaan osoittanut mm. yhteistyökykyä ja avarakatseisuutta sekä tuonut esiin uudistusten tarpeen perinteitä unohtamatta."