28.6.2014

Kemijärven Papatuspäivät

Kemijärven kesässä on monenlaisia tapahtumia. Papatuspäivät ja vesisuksikisa sattuivat samalle päivälle.

Puoluekokousharmituksesta toivuttuani oli aika lähteä taas liikkeelle kiertämään kenttää ja kuuntelemaan ihmisten tuntoja. Kemijärvelle olisi päässyt Kemistä Tervolan kautta Papatuspäivien kunniaksi myös perinteisellä lättähatulla, mutta liikuin kuitenkin itse nelipyöräisellä. Papatuspäivien lisäksi oli Kemijärven keskustan tuntumaan järjestetty hauska freestyle-vesihyppykisa. Komealla paikalla järven rannalla on kaupungin sponsoroima hyppyrimäki, mistä freestylelaskijat tekivät päätähuimaavia temppuja veteen. En kokeillut, vaikka tilaisuutta myös minulle tarjottiin.

Kemijärvi on Lapin kunnista kokenut viime vuosina ehkä kaikista suurimman rakennemuutoksen. Stora Enson paperitehtaan sulkeminen oli ravisuttava kokemus, josta käydään spekulaatiota edelleen. Kemijärven kaupungin väkiluku on lähes puolittunut korkeimmista lukemista eikä matkailukaan ole Suomulla yltänyt 90-luvun alun kultavuosiin. Kemijärvi on äärimmäisen kaunis kaupunki ja jotenkin hyvin persoonallinen paikka. Kari Väänäsen ohjaama tv-sarja, Taivaan tulet on ollut Kemijärvelle ja koko Lapille keskustelun herättäjänä ja imagollisesti tärkeä.

Venäjän läheisyys on ehdottomasti asia, mikä voi edesauttaa Kemijärven kehitystä. Vaikka maailmanpoliittinen tilanne on Ukrainan kriisin myötä äärimmäisen tiukka, on ihmiset rajan takana aivan samanlaisia kuin mekin. Hallitsijansa on hieman eri todellisuudesta. Pohjoisvenäläiset vaurastuvat kovaa vauhtia, haluavat mielellään matkustaa Suomeen ostoksille ja lomalle ja edellytykset molemminpuoliselle kaupankäynnille ja yritystoiminnalle on olemassa. Valtakunnallisesti me emme voi jäädä odottamaan vienninedistämistä, vaan meidän täytyy koettaa alueellisesti rakentaa liiketoiminnan edellytyksiä Lapin ja Murmanskin alueen välillä. Venäjän mahdollisuuksissa on myös Itä-Lapin nousun eväät.

Kuntavaaliteemani

5.3.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Keskustan tulee uudistua, muttei juuriaan saa unohtaa... Uuden puheenjohtajan tulee olla monen mieleen ja kuitenkin kyvykäs jämpteihin nopei-siin päätöksiin, siksi minun valintani on Katri Kulmuni."