24.7.2019

Kemi-Tornio kolumni: Lohikuoleman mysteeri

Tänä kesänä lohikuolemat vaikuttavat suruksemme tulleen jälleen keskuuteemme. Kuolleita lohia ajautuu rantoihin ja niihin törmää jo lyhyelläkin kävelyllä joen pientareella. Kenelläkään ei ole varmuutta, mistä kuolemat johtuvat.

Muutama kesä sitten Tornionjoella törmättiin murheeseen, kun yllättäen kuolleita lohia ajautui rantaan. Kalastajat toimittivat kaloja Elintarvikevirastolle tutkimuksia varten, mutta varmuutta, mikä oli johtanut kalojen kuolemiin ei koskaan saatu. 

Viime kesä oli poikkeuksellinen, kun yhtäjaksoinen helle nostatti myös Tornionjoen veden mukavan lämpöiseksi, päälle parinkymmenen asteen. Lohikuolemia ei oikeastaan tavattu.

Tänä kesänä lohikuolemat vaikuttavat suruksemme tulleen jälleen keskuuteemme. Kuolleita lohia ajautuu rantoihin ja niihin törmää jo lyhyelläkin kävelyllä joen pientareella. Kenelläkään ei ole varmuutta, mistä kuolemat johtuvat. Ovatko kalat vaurioituneet pyydyksiin, vai vaivaako niitä jokin tauti? Tämä pitää tutkijoiden ensitilassa ratkaista.

Lohen arvo jokivarressa kalastettuna on moninkertainen merellä pyydystettyyn vonkaleeseen verrattuna. Lohikantojen ailahtelevuus herättää huolta ja on tärkeää, että Suomi Euroopan unionissa ajaa linjaa, joka turvaa ja vahvistaa vaelluskalakantojen nousun pohjoisiin kotivaltioihinsa. Salakalastus vie ison siivun lohista Puolan edustalla ja tähän viimein Suomen johdolla on haettu keinoja puuttua.

Myös kansallisesti on tuoreeseen hallitusohjelmaan kirjattu vahvat kirjaukset vaelluskalakantojen vahvistamiseksi ja elvyttämiseksi. Tornion- ja Simojoki ovat Suomen ainoat vapaana virtaavat lohijoet ja ne ovat näin ollen siis myös aivan keskeisiä luonnonvaraisen lohikannan lisääntymiselle. Jos lohta ei nouse jokivarteen, sitä ei ole kohta kenelläkään muullakaan. Kalan nousu täytyy aina ensisijaisesti turvata.

Edellinen keskustajohtoinen hallitus laittoi vaelluskalakannoille niin paljon painoarvoa, että niiden vahvistaminen oli yksi hallituksen kärkihanke. Myös erittäin mittavia panostuksia saatiin rahallisesti liikkeelle vaelluskalakantojen puolesta. Tätä linjaa uusi hallitus nyt jatkaa. 

Veitsenterällä olevat nousulohikannat eivät tarvitsisi riesakseen muita murheita. Mistä kalojen mystinen kuolema johtuu, on nyt Ruokaviraston välittömästi selvitettävä. Ruokaviraston on syytä organisoida elävien lohien näytteeksi saaminen, jotta saadaan selville mistä on kysymys.

Lohikuoleman mysteeri saattaa kuulostaa kesädekkarilta, mutta tämä valitettavasti on totista totta.

Katri Kulmuni

Elinkeinoministeri, kansanedustaja

Julkaistu 24.7.2019

Puhe keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa

23.1.2020

Eduskunnassa 23.1.2020.

"Keskustalaisuus on ratkaisukeskeistä edistysmielisyyttä. Keskusta on aina osannut peilata arvojaan muuttuneeseen yhteiskuntaan ja toimia ratkaisijana yhteiskunnan kohtalonkysymyksissä."

Lue lisää
Puhe OP Ryhmän Tutkimussäätiön teemaseminaarissa

22.1.2020

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin puhe OP Ryhmän Tutkimussäätiön teemaseminaarissa Helsingissä 22. tammikuuta.

Lue lisää
Vierailijakolumni: Ratkaisujen vuosikymmen

3.1.2020

Kolumni on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 3.1.2020

"Poliitikkojen tehtävä on kristallinkirkas: varmistaa toimivat julkiset palvelut. On kunniakysymys hoitaa elämäntyönsä jo tehneet ikäihmiset hyvin. On kaikkien suomalaisten etu, että jokainen suomalainen lapsi ja nuori saa asuinpaikasta riippumatta mahdollisuuden hyvään koulutukseen."

Lue lisää
Puheenvuoro: Keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous

8.12.2019

"Keskustalle kaikista tärkeintä on suomalaisten arki. Tavallisten, kovaa työtä tekevien miesten ja naisten arki. Heidän arki, jotka eivät vielä töihin ole päässeet. Arjen kysymykset, joita ihmiset miettivät kahvipöydissään. Niihin kysymyksiin Keskustan pitää antaa vastauksia. Vastauksia siitä, että kuoppaiset tiet saadaan korjattua. Lohtua työttömälle, että töihin kyllä pääsee. Kannustusta sille yksinyrittäjälle, että hän kyllä jaksaa. Turvaa ikääntyviä vanhempiaan pohtivalle, että saavathan he varmasti hyvää hoivaa. Näissä arkisissa tavallisissa asioissa keskustan täytyy olla Suomen paras."

Lue lisää
Puheenvuoro: Keskustan puoluevaltuusto Kalajoella

23.11.2019

"Uskon, että kestävä uusi rakentuu koetellun vanhan päälle.
 

Kyllä tätä maata kantavat myös tästä eteenpäin suomalainen sisu ja sydän. Samasta yrittämisen ja välittämisen omintakeisesta ja ainutkertaisesta yhdistelmästä myös Keskusta on yli sata vuotta sitten syntynyt. "

Lue lisää
Elinkeinoministeri Kulmuni: Googlen päätökset kertovat, miten hyvä maa Suomi on investoinneille

20.9.2019

Googlen investointien olevan hieno asia Suomelle ja suomalaiselle elinkeinoelämälle. Päätökset kertovat siitä, miten hyvä investointiympäristö Suomi on.

– Totta kai on hienoa, että Googlen toimitusjohtaja vierailee Suomessa ja vielä tällaisten hyvien uutisten kera, jotka edistävät digitalisaatiota ja samalla uusiutuvaa energiaa

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katrin positiivisuus ja tekemisen meininki on tarttuvaa. Katrin rehellisyys ja reiluus iskee pohjalaiseen sydämeen."