24.7.2019

Kemi-Tornio kolumni: Lohikuoleman mysteeri

Tänä kesänä lohikuolemat vaikuttavat suruksemme tulleen jälleen keskuuteemme. Kuolleita lohia ajautuu rantoihin ja niihin törmää jo lyhyelläkin kävelyllä joen pientareella. Kenelläkään ei ole varmuutta, mistä kuolemat johtuvat.

Muutama kesä sitten Tornionjoella törmättiin murheeseen, kun yllättäen kuolleita lohia ajautui rantaan. Kalastajat toimittivat kaloja Elintarvikevirastolle tutkimuksia varten, mutta varmuutta, mikä oli johtanut kalojen kuolemiin ei koskaan saatu. 

Viime kesä oli poikkeuksellinen, kun yhtäjaksoinen helle nostatti myös Tornionjoen veden mukavan lämpöiseksi, päälle parinkymmenen asteen. Lohikuolemia ei oikeastaan tavattu.

Tänä kesänä lohikuolemat vaikuttavat suruksemme tulleen jälleen keskuuteemme. Kuolleita lohia ajautuu rantoihin ja niihin törmää jo lyhyelläkin kävelyllä joen pientareella. Kenelläkään ei ole varmuutta, mistä kuolemat johtuvat. Ovatko kalat vaurioituneet pyydyksiin, vai vaivaako niitä jokin tauti? Tämä pitää tutkijoiden ensitilassa ratkaista.

Lohen arvo jokivarressa kalastettuna on moninkertainen merellä pyydystettyyn vonkaleeseen verrattuna. Lohikantojen ailahtelevuus herättää huolta ja on tärkeää, että Suomi Euroopan unionissa ajaa linjaa, joka turvaa ja vahvistaa vaelluskalakantojen nousun pohjoisiin kotivaltioihinsa. Salakalastus vie ison siivun lohista Puolan edustalla ja tähän viimein Suomen johdolla on haettu keinoja puuttua.

Myös kansallisesti on tuoreeseen hallitusohjelmaan kirjattu vahvat kirjaukset vaelluskalakantojen vahvistamiseksi ja elvyttämiseksi. Tornion- ja Simojoki ovat Suomen ainoat vapaana virtaavat lohijoet ja ne ovat näin ollen siis myös aivan keskeisiä luonnonvaraisen lohikannan lisääntymiselle. Jos lohta ei nouse jokivarteen, sitä ei ole kohta kenelläkään muullakaan. Kalan nousu täytyy aina ensisijaisesti turvata.

Edellinen keskustajohtoinen hallitus laittoi vaelluskalakannoille niin paljon painoarvoa, että niiden vahvistaminen oli yksi hallituksen kärkihanke. Myös erittäin mittavia panostuksia saatiin rahallisesti liikkeelle vaelluskalakantojen puolesta. Tätä linjaa uusi hallitus nyt jatkaa. 

Veitsenterällä olevat nousulohikannat eivät tarvitsisi riesakseen muita murheita. Mistä kalojen mystinen kuolema johtuu, on nyt Ruokaviraston välittömästi selvitettävä. Ruokaviraston on syytä organisoida elävien lohien näytteeksi saaminen, jotta saadaan selville mistä on kysymys.

Lohikuoleman mysteeri saattaa kuulostaa kesädekkarilta, mutta tämä valitettavasti on totista totta.

Katri Kulmuni

Elinkeinoministeri, kansanedustaja

Julkaistu 24.7.2019

Kuntavaaliteemani

5.3.2021

Rajakaupunki on rikkautta, toimivat peruspalvelut ja hyvät yhteydet. Lue lisää ajatuksistani!

Lue lisää
Suomen metsäteollisuushistorian kaikkien aikojen suurin investointi Suomeen

11.2.2021

Kemiin investoidaan 1,6 miljardia euron biotuotetehtaaseen.

Lue lisää
Työtä kotiseudun hyväksi - olen ehdolla kuntavaaleissa

1.2.2021

Jo ennen kuin tulin mukaan politiikkaan, olin torniolainen. Ja jos joskus poliittinen toimintani päättyisi, niin kotini olisi silloinkin Torniossa. Täällä ovat sukujuureni, täällä olen saanut elää ja asua, vaikka viime vuosina olenkin viettänyt osan ajastani kansanedustajan tehtävien vuoksi Helsingissä. 

Jos toimintani Tornion kaupunginvaltuustossa voi edistää kotikaupunkini ja sen ihmisten etua ja kehitystä, niin olen velvollinen asettumaan ehdokkaaksi. Enkä ainoastaan velvollinen, vaan teen sen sydämen palosta.

Olen siis ehdolla tulevissa huhtikuun kuntavaaleissa. Haluan tehdä työtä minut kasvattaneen kotiseudun hyväksi, jos torniolaiset antavat minulle vaaleissa luottamuksen. Ratkaisu on jälleen äänestäjien käsissä.

Lue lisää
Korona laittaa rajankin testiin

22.10.2020

Korona on laittanut monen väylänvartisen elämän mullin mallin. Kevään sinnittely tiukkojen koronarajoitusen kanssa näyttää valitettavasti saavan nyt syksyllä jatkoa. Rauhallisen koronakesän jälkeen virus on lähtenyt taas isoissa kaupungeissa leviämään. Sieltä se etenee muuallekin. 

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa 22.10.2020

Lue lisää
Keskustan ryhmäpuheenvuoro: Puoliväliriihessä päätökset 30 000 työllisestä lisää - talouden vakauttamisesta parlamentaarinen näkemys

7.10.2020

Arvoisa puhemies,

Me päättäjät voimme toimia nyt kahdella tavalla.

Voimme joko luoda koteihin toivoa ja varmuutta, tai lisätä huolta ja epävarmuutta.

Keskusta sanoo: Kyllä Suomi selviytyy.Lue koko puheenvuoro: 

Lue lisää
Pääkaupunkien yhteistyötä rajaseutujen ratkaisuille

30.9.2020

"Länsi- ja pohjoisrajan ihmiset ovat joutuneet korona-aikana poikkeuksellisen paineen keskelle. Monen rajalla elävän elämänpiiri puolittui, kun tavanomaisille asioille ei voinutkaan kuukausiin lähteä Ruotsiin tai Norjaan.

 

Koronan hellittäessä sisärajavalvontaa lievennettiin, mutta epidemian jälleen voimistuessa Pohjoismaissa sisärajavalvonta on tällä viikolla palannut myös Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välisille rajoille."

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kemi-Tornio Kaupunkilehdessä 30.9.2020. Lue lisää klikkaamalla. 

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Minulle Keskusta on ennen kaikkea yhdenvertaisuuden, luonnon ja inhimillisyyden aate. Maaseudun ja syrjäseutujen ääni. Nyt on aika kääriä räsymatot auki ja palata kotiin. Ilmoitan julkisesti tukeni Keskustan puheenjohtajavaalissa Elinkeinoministeri Katri Kulmunille."

Kopakkala Pirkko-Liisa Kopakkala Pirkko-Liisa
» Lue lisää kommentteja Katrista