30.3.2020

Katrin kynästä: Rajoitukset jatkuvat kuukaudella 13.5.2020 asti

Epidemian torjunta on meidän jokaisen vastuulla. Kaikkia sääntöjä ja ohjeistuksia pitää noudattaa. Tämä vaatii meiltä kaikilta uhrauksia ja pitkäjännitteisyyttä, mutta Suomen kansa on selvinnyt pahemmastakin.

Elämme poikkeusoloja ja poikkeusolojen aika tulee jatkumaan. Hallitus on päättänyt jatkaa aiemmin sovittuja rajoitustoimenpiteitä kuukaudella 13. toukokuuta asti.

Tehdyt rajoitustoimet näyttävät purevan. Epidemian leviäminen on saatu hidastumaan. Tämä näkyy tuoreimmissa tartuntatilastoissa.

Epidemian torjunta on meidän jokaisen vastuulla. Kaikkia sääntöjä ja ohjeistuksia pitää noudattaa. Tämä vaatii meiltä kaikilta uhrauksia ja pitkäjännitteisyyttä, mutta Suomen kansa on selvinnyt pahemmastakin.

Haluan osaltani kiittää suomalaisia yhteiseen ponnistukseen osallistumisesta. Suurin osa meistä on kantanut yhteisvastuuta ja tehnyt oman osansa taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Tämä on välttämätöntä, jotta pääsemme normaaliin arkeen mahdollisimman pian. Erityisesti haluan kiittää lääkäreitä, hoitajia ja kaikkea muuta sairaaloiden henkilökuntaa, jotka ovat varmasti lujilla tulevina viikkoina. Kiitän myös poliiseja, jotka ovat joutuneet ottamaan vastuulleen hyvin uudenlaisia työtehtäviä viime päivinä.

Myös talouden, ihmisten toimeentulon ja yritysten toiminnan kannalta on välttämätöntä, että pääsemme mahdollisimman pian takaisin normaaliin. Tulee päivä, jolloin tämä painajainen on ohi, ja saamme palata tuttuihin arkisiin askareisiimme. Saamme jälleen jatkaa suomalaisen yhteiskunnan rakentamista. Mutta se ei tapahdu itsestään. Tässä ei onnistuta, mikäli epidemian leviämistä ei saada pysähtymään ja yhteiskunnan toimivuutta turvattua esimerkiksi riittävän tehohoitokapasiteetin osalta. Länsi- ja pohjoisrajalla valmistaudutaan kiristämään rajaliikennettä epidemian hillitsemiseksi.

Myös talouden osalta tilanne on erittäin vakava. Viime viikolla saimme yhteistyössä eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kanssa sovittua miljardin euron suorasta tuesta yrityksille. Aiemmin tehdyt toimet mahdollistavat miljardiluokan rahoituksen yrityksille pankkien kautta. Ihmisten työttömyysturvaa on parannettu poistamalla omavastuuaika. Myös yrittäjät ovat oikeutettuja työttömyysturvaan.

Hallituksella on jatkuva valmius päättää uusista toimista ja vastata myös taloushaasteeseen. Ensi viikolla kokoonnumme kehysriiheen. Tässä yhteydessä päätetään taloutta vahvistavista toimista muun muassa kuntien tukemisen osalta.