9.3.2020

Katrin Kynästä: Kreikasta, rajoista, koronaviruksesta

Eilen pääministeri Sanna Marin linjasi pääministerin haastattelutunnilla Kreikan ja Turkin välisen rajan vaikeaan tilanteeseen liittyen, että myös Suomella on oltava mahdollisuus tarvittaessa sulkea rajansa. Ulkovaltojen harjoittaman painostuksen alla on voitava tehdä ratkaisuja kansallisesta turvallisuudesta käsin

Eilen pääministeri Sanna Marin linjasi pääministerin haastattelutunnilla Kreikan ja Turkin välisen rajan vaikeaan tilanteeseen liittyen, että myös Suomella on oltava mahdollisuus tarvittaessa sulkea rajansa. Ulkovaltojen harjoittaman painostuksen alla on voitava tehdä ratkaisuja kansallisesta turvallisuudesta käsin.

Mielestäni pääministerin antamassa haastattelussa käytiin selkeästi läpi . Kunnioitamme kansainvälisiä sitoumuksiamme, mutta meillä on oikeus myös valvoa ja pitää kiinni rajoistamme, tarvittaessa tiukoinkin keinoin.

Kreikka tarvitsee nyt tukemme ja samalla EU:n on tiivistettävä otettaan yhteisen ulkorajan pitävyyden suhteen. Hädänalaisten auttaminen on tärkeää, mutta emme saa olla naiiveja hybridivaikuttamisen ja painostamisen suhteen.

Suuressa kuvassa siirtolaiskysymystä ratkaistaessa apu on ensisijaisesti keskitettävä lähtömaihin, kriisien ratkaisuun ja olojen vakauttamiseen.

Toinen ihmisiä huolestuttava ja meitä päättäjiä työllistävä asia on varautuminen korona-virukseen, sen ennalta ehkäisemiseen ja tarvittaessa riittävien hoitopalveluiden takaamiseen. Asia on otettava vakavasti, vaikka hysteriaan ei olekaan aihetta.

Tänä aamuna keskustelimme tasavallan presidentin kanssa tilanteesta koronaviruksen suhteen sekä mm. valmiuslainsäädännöstä, kun presidentti tapasi yhteisesti kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat Mäntyniemessä. Paikalla olivat kaikki puolueiden puheenjohtajat, paitsi RKP:n puheenjohtajaa sijaisti heidän eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja.

Tällainen parlamentaarinen yhteistyö ja tiedonvaihto tasavallan presidentin kanssa on mielestäni hyvin arvokasta ja sopii hyvin suomalaiseen poliittiseen järjestelmään. Suurissa, kansakunnan terveyden ja turvallisuuden kannalta tärkeissä kysymyksissä tarvitsemme vahvaa yhteistyötä!