17.1.2015

Voiko Keskusta auttaa terveyspalveluiden säilymisessä?

On erittäin mukava tavata ihmisiä yleensäkin, mutta vielä mukavampaa tapaaminen on, jos oppii jotain uutta. 

Näin kävi jälleen Karungissa, jossa tupaillan aikana puhuttiin niin hallituspolitiikasta, rakentamisesta, Venäjästä kuin siikapolitiikastakin. Kirjoitin hieman tulevasta suunnasta palveluiden suhteen, mikäli Keskusta hallitusvastuun ensi vaaleissa kansalta saa.

Eväitä kampanjointiin tuli roppakaupalla. Erityisesti pohdittiin sitä, mitä tulisi tehdä, mikäli Keskusta saa hallitusvastuun hoidettavakseen. 

Selvää on, että taivas ei yksistä vaaleista vielä aukene. Aivan yhtä selvää on se, että nykymenon sijaan tulee saada suunnanmuutos aikaiseksi. Sote-ratkaisut voivat olla Lapin harvaanasutulle alueelle äärimmäisen vaikea paikka. Ikääntymisen myötä palveluiden tarve kasvaa, mutta samaan aikaan halutaan tehdä kovia säästöjä. Selkeä vaara tässä on, että säästöt haetaan lakkauttamalla palveluita vähäväkisiltä alueilta.

Samat oikeudet kuitenkin meillä lappilaisillakin pitää olla kuin muillakin.

Yhdeksi takeeksi tässä nähtiin päätöksenteon pitäminen mahdollisimman lähellä kuntalaisia. Tällöin polittinen vastuu voi tuoda kansalaisille sen sananvallan, joka heille kuuluu. Soten keskittäminen Ouluun ns. miljoonapiireihin uhkaa viedä päätöksenteon virkamiesten pöytiin ja kansanvallan ulottumattomiin.