6.4.2016

Kansanedustaja Katri Kulmuni: Kehysriihestä mittava infrapaketti – Kemi-Oulu välin kunnostukseen 155 miljoonaa euroa

Lappilainen kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) kiittää Sipilän hallitusta kehysriihen yhteydessä 5.4. julkistetusta päätöksestä aloittaa tällä vaalikaudella Valtatie 4:n korjaushanke Kemi-Oulu-välillä.

- Kemin ja Oulun välinen valtatie on todella vilkkaasti liikennöity ja kaivannut korjausta jo pitkään erityisesti turvallisuusnäkökulmasta. Puuttuvalle matkalle Simon Maksniemestä Iihin rakennetaan ohituskaista. Tiehankkeella parannetaan liikenteen sujuvuutta kansallisesti ja kansainvälisesti tärkeällä tieosuudella. Pohjoisen ihmisten ja teollisuuden toiveet kuultiin, Kulmuni kiteyttää.

Kemin ja Oulun välisen yhteyden korjaamiseen on varattu 155 miljoonaa euroa, ja hanke voidaan aloittaa välittömästi. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) johdolla hallitus on valmistellut lisäksi joukon muita liikennehankkeita kuten Imatra-Luumäki-rautatien korjaus, VT5:n perusparannus välillä Mikkeli-Juva, Raide-jokeri pääkaupunkiseudulla, Lahden eteläinen ohikulkutie VT12 ja Tampereen raitiotien rakentaminen.

- Hallitus panostaa kasvuun ja työllisyyteen muun muassa liikenneinvestointien kautta. Liikennehankkeet elvyttävät kansantaloutta, auttavat pk-yritysten toimintaa, parantavat aluetaloutta ja luovat työtä, Kulmuni iloitsee.

Kulmuni on tyytyväinen kehysriihen pääviestiin, joka on kasvun ja työllisyyden tukeminen. Hallitus päätti uusista työllisyyttä vahvistavista toimista kuten kannustinloukkujen purkamisesta ja starttirahan käyttömahdollisuuksien laajentamisesta. Maatalouden osalta hallitus helpottaa tulo- ja kannattavuustilannetta osoittamalla maa- ja puutarhatalouden kansalliseen tukeen vuosittain 6,7 miljoonaa euroa vuosina 2017 ja 2018 sekä luonnonhaittakorvauksiin 20,3 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Merkittävä parannus on Kulmunin mielestä myös opiskelijoiden asumistuen siirtäminen yleisen asumistuen piiriin, mikä auttaa erityisesti vähävaraisia opiskelijoita. Lisäksi itsenäisesti asuvilta toisen asteen 18–19-vuotiailta opiskelijoilta poistettiin vanhempien tulojen vaikutus opintorahaan. Korkeakoulutukseen tulee vuosille 2017–2018 105 miljoonan euron lisäpanostus, joka käytetään esimerkiksi korkeakoulujen digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiseen sekä nuorten tutkijoiden aseman vahvistamiseen.

Lisää työllisyyttä parantavia toimenpiteitä valmistellaan syksyn budjettiriiheen mennessä.

 

Lisätietoja: Katri Kulmuni, 044 2555 903