27.4.2020

Kansallinen veteraanipäivä

Hyvää Veteraanipäivää!

Tänään vietetään Kansallista veteraanipäivää. Lapin sodan päättymisestä tulee tänään kuluneeksi 75 vuotta. Poikkeusolojen vuoksi veteraanipäivän kansallista juhlaa, sen enempää kuin alueellisiakaan juhlia, ei voida tänä vuonna järjestää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tätä juhlapäivää tulisi muuten muistaa.

Suomen lisäksi monessa muussakin maassa on koronakriisin aikaa verrattu viime sotien aikaan. Vastustaja on tietenkin nyt hyvin erilainen eikä tilanteemme ole onneksi yhtä vakava kuin sotavuosina. Mutta kotirintamalta vaaditaan nytkin sinnikkyyttä, uhrauksia ja oman mukavuudenhalun ylittämistä, jotta selviämme tästä kunnialla.

Lähihistoriassamme on aikoja, jolloin sotiemme veteraaneille ja Lotta Svärdiin kuuluneille naisille ei annettu sitä arvostusta, joka heille olisi kuulunut. On ilahduttavaa, että moni heistä ehti nähdä myös nämä ajat, jolloin veteraanit ovat saaneet heille kuuluvaa arvostusta. Vielä keskuudessamme olevat veteraanit ovat jo pitkälti yli 90-vuotiaita. Heidän tarinansa koskettavat. Meidän tehtävämme on kertoa heidän työstään eteenpäin sittenkin, kun he eivät enää itse ole joukossamme.

Tiedän, että monet, joilla ei ole ollut mahdollisuutta tutustua veteraani-esivanhempiinsa, ovat selvittäneet esim. Kansallisarkiston materiaalin kautta sukulaistensa osallistumista viime sotiin. Tämä on arvokasta historiallista työtä. Tunnetaan kiitollisuutta menneestä ja rohkaiskoon se meitä myös tulevaan. Hyvää Veteraanipäivää!

(Kuva: Suomen lippu nostetaan valtakunnanrajalle Lapin sodan päättyessä 27.4.1945, SA-kuva)