25.6.2015

Kansalaisaloite päivystysasetuksen muuttamisesta synnytysten osalta

Kansanedustaja Katri Kulmunin (kesk.) mielestä tänään 25.6. lähetekeskustelussa ollut kansalaisaloite päivystysasetuksen muuttamisesta ottaa oikeutetusti kantaa asetukseen synnytysten osalta, sillä sääntely on tehty liian tiukaksi.

- Vuonna 2013 hyväksytyn päivystysasetuksen yhtenä tarkoituksena on ollut parantaa potilasturvallisuutta muun muassa säätämällä päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä. Potilasturvallisuutta ei kuitenkaan edistetä säätämällä päivystystasovaatimuksia sellaisiksi, että nykyisellään erinomaisesti toimivia synnytysyksikköjä joudutaan lakkauttamaan. Palvelun saatavuus heikkenee ja välimatkojen pidetessä myös riskit kasvavat.

Kulmunin mielestä asetuksen suurin ongelma on vaatimus lastentautien erikoislääkäreiden tai lastentauteihin hyvin perehtyneiden lääkäreiden nopeasta saatavuudesta. Tälläkin hetkellä lastentautien erikoislääkäreistä on pulaa ja kireät vaatimukset pahentavat tätä kierrettä.

Lapissa päivystysasetus vaarantaa synnytystoiminnan Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

- Alemman päivystystason sairaalassakin hoito on kiistatta parempaa kuin tien päällä autossa tai ambulanssissa. Viime kädessä kysymys on siitä, tuleeko lääkäri kotoa 15 minuutin viiveellä vai, laitetaanko äiti tien päälle satojen kilometrien päähän seuraavaan sairaalaan.

Potilasturvallisuudesta ei Kulmunin mukaan saa koskaan tinkiä, ja riskisynnyttäjät halutaan kansalaisaloitteessakin edelleen ohjata suurempiin synnytyssairaaloihin. Päivystystasovaatimusten kiristäminen potilasturvallisuuden nimissä ei sen sijaan hänen mielestään ole perusteltua silloin, kun käytännössä sekä laatu että turvallisuus kärsivät.

- Synnytysten karatessa kauemmas äidit joutuvat jännittämään paitsi synnytystä myös pitkää matkaa sairaalaan.

Päivystysasetusta on perusteltu myös taloudellisilla säästöillä. Lähetekeskustelussa Kulmuni huomautti, että kun vaatimustasoa kiristetään, syntyy ainoastaan lisäkustannuksia. Käytännössä säästöjä siis tulee, jos synnytysyksikkö lakkautetaan kokonaan. Kulmuni kysyikin, oliko tämä lopulta asetuksen tarkoitus.

Seuraavaksi kansalaisaloite lähtee valiokuntakäsittelyyn ja syksyllä se tulee varsinaiseen käsittelyyn täysistunnossa. Kulmuni kiitti puheenvuorossaan kaikkia lähes 67 000 aloitteen allekirjoittanutta ja toivoi aloitteelle tukea kansanedustajien keskuudessa.