22.9.2021

Kaivosvero kuuluu kunnalle 

Lappilaisittain merkittävää syksyn budjettiriihessä oli kaivosverosta päättäminen. Epäonnistunut hallitusohjelmakirjaus kaivosten siirtämisestä korkeampaan sähköveroluokkaan saatiin tällä purettua. Kaivosten sähköveron korotus olisi tuonut valtiolle noin 30 miljoonaa euroa, kun uuden kaivosveron tuotoksi arvioidaan noin 25 miljoonaa euroa.


Kolumni on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lappilaisittain merkittävää syksyn budjettiriihessä oli kaivosverosta päättäminen. Epäonnistunut hallitusohjelmakirjaus kaivosten siirtämisestä korkeampaan sähköveroluokkaan saatiin tällä purettua. Kaivosten sähköveron korotus olisi tuonut valtiolle noin 30 miljoonaa euroa, kun uuden kaivosveron tuotoksi arvioidaan noin 25 miljoonaa euroa.

Vihreiden vaatimus kaivosten korkeammasta sähköverosta oli ilmaston kannalta itseasiassa huono. Korkeampi sähkövero ei kannusta luonnollisestikaan kaivoksia sähköistämään prosessejaan, millä voisi olla ilmastoakin palveleva vaikutus. Loppuviimein kyseessä oli siis vain epäsuosiolliselle toimialalle haluttu veronkiristys. 

Lapin kaivospaikkakuntien kannalta on keskeistä, että uudesta verosta nyt edes 60 % ohjautuu kaivoksen sijaintipaikkakunnalle. Mielestäni tuon luvun pitäisi olla vieläkin suurempi, mielellään sata prosenttia, mutta jääpä tavoitetta nostaa sitten kaivosveroa tulevaisuudessa valtio-kuntasuhteen osalta. 

Kunnalle tuleva kaivosvero on yllättäen herättänyt kritiikkiä nimenomaan hallituskumppani vihreissä. Mahtaako Lapin vihreät olla asiasta, mitä mieltä? 

Vihreistä kuulunut kritiikki on ollut sen suuntaista, että kunnille tuleva kaivosvero päinvastoin kannustaa kuntia kaavoittamaan kaivoksia. Kaivoksen perustaminen vaatii kuitenkin paljon muutakin kuin vain kunnan halun verotuloihin. Kaivosyhtiöllä pitää olla merkittäviä pääomia. Lisäksi pitää pystyä vastaaman korkeisiin ympäristönormeihin ja pitää pystyä myös sietämään maailmanmarkkinoiden heilahteluja mineraalien hinnanmuutoksissa. 

Pidän kaivosveron kuntiin tulevan osuuden kritisointia erikoisena, koska samoinhan toimii myös kiinteistöverojärjestelmämme. Tuulivoimasta tulee kiinteistöverot tuulivoimakuntaan. Samoin on myös vesivoimalaitosten osalta. Moni Itä-Suomen kunta katsookin kateellisena Perämeren rantaan, minne hyvien tuuliolosuhteiden ansiosta on keskittynyt Suomen tuulivoimatuotantoa. Suurimmat tuulivoimalaitoskunnat saavat reilusti yli miljoonan euron kiinteistöverotulot vuosittain. Onpa lappilainen Simokin siellä kärkisijojen tuntumassa lähes 900 000 euron vuotuisilla tuulivoiman kiinteistöverotuloilla.

Kaivosvero palvelee ennenkaikkea sosiaalista toimilupaa ja paikallisten ihmisten oikeutta nauttia kaivoksen hyödyistä niin uuden kiinteistöveron kuin työpaikkojenkin kautta. Kuitenkin myös ne maisemalliset ja ympäristölliset haasteet jäävät paikallisesti kannettavaksi. Kaivoksen perustaminen ole koskaan riskiä vailla. 

Syksyllä odotamme eduskuntaan saapuvaksi myös kaivoslain uudistusta, jossa kaivoslakiin kirjataan kunnan oikeus kaivoksen kaavoittamiseen. Tämähän on nykyisin maankäyttö- ja rakennuslaissa. Samoin myös ympäristövastuuvahinkokorvauksia korotetaan. Ei ole kestävää, että kaivoksen sulkeuduttua veronmaksajille koituu maisemointi- tai ennallistamiskuluja. Niitä varten pitää kaivoksen itse kerätä varat elinkaarensa aikana. 

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri ymmärtää kenttätyön merkityksen. Hän on välitön persoona ja ihmisten kohtaaminen hänelle on luontevaa."