19.12.2023

Joululahja keskussairaaloille

Katoavaista on puolueiden yhteisymmärrys.

Lappilaiset muistaa varmasti, miten vielä ennen edellisiä eduskunta- sekä aluevaaleja, kaikki Lapin puolueet ovat kannattaneet kahden keskussairaalaan mallia.

Viime vaalikauden lopulla saimme eduskunnasta läpi päätöksen, jolla Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueille myönnettiin erillisrahoitusta kahden keskussairaalan kulujen kattamiseen. Kaikilla muilla hyvinvointialueilla on vain yksi keskussairaala. Tuolloin kaikki eduskunnan puolueet kannattivat tätä rahoitusta Kemin ja Savonlinnan sairaaloille.

Nykyiset hallituspuolueet myös eduskuntavaaleissa vielä vakuuttelivat Lapissa, miten tämä rahoitus on tarpeellista ja he sitä tukevat.

Tyrmistys uuden hallituksen muodostaessa oli suuri, kun perussuomalaiset ja kokoomus ensitöikseen olivatkin päättäneet leikata tuon rahan pois!

Läpi syksyn Etelä-Savon ja Lapin hyvinvointialueet ovat pyrkineet vaikuttamaan hallitukseen, että kyseinen rahoitus jatkuisi.

Teimme Lapin ja Etelä-Savon oppositiokansanedustajien kanssa vielä varuilta talousarvioaloitteen asiasta, jos hallitus ei tätä erillisrahoitusta järjestä. Hallitus ei sitä järjestänyt ja hämmennys oli kyllä tänään suuri, kun myös kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajat äänestivät Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden erillisrahoitusta vastaan.

Esitykseni rahoituksen jatkamisesta hävisi siten, että 140 kansanedustajaa oli sitä vastaan, rahoitusta tuki 36 kansanedustajaa, 4 kansanedustajaa äänesti tyhjää ja poissa oli 19 henkilöä.

Tällainen joululahja kokoomukselta ja perussuomalaisilta Länsi-Pohjan keskussairaalalle.