23.9.2021

Ilmastosyytettyjen vastine

Kun seuraa uutisointia ilmastonmuutoksen torjunnasta, tuntuu lappilainen elämäntapa olevan monella tapaa keskiössä. 

Kivihiilen lämmöstä on kyetty osoittamaan useita Lappia koskevia syntejä: maatalous, metsät, malmit sekä oma auto nyt ainakin.

Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa.

Kun seuraa uutisointia ilmastonmuutoksen torjunnasta, tuntuu lappilainen elämäntapa olevan monella tapaa keskiössä. 

Kivihiilen lämmöstä on kyetty osoittamaan useita Lappia koskevia syntejä: maatalous, metsät, malmit sekä oma auto nyt ainakin.

Tornionjokilaaksossakin on vuosisatojen ajan tuotettu ruokaa omiin ja kasvavien kaupunkien tarpeisiin. Nyt tuntuu, ettei meille keskeisiin turvepeltoihin saisi edes katsoa. Kuivina kesinä ne ovat kuitenkin korvaamaton apu Suomen ruokaturvalle. Uusimmat tutkimustiedot kertovat myös turvemaiden aiempaa paremmasta hiilitaseesta. Ei panna siis peltoja pakettiin.

Samoin myös koko karjatalous on ehditty moneen kertaan tuomitsemaan. Se, että pohjoisessa on erikoistuttu nimenomaan maito- ja karjatalouteen on ollut vain järkevää, kun Etelä-Suomessa on kasvinviljelyn osalta pidempi kasvukausi. 

Vaikeaan rakoon on joutumassa myös metsätalous. Eipä arvattu aikanaan, kun metsätalouden tuomilla rahoilla saatiin elintasoa nostettua, että juuri uusiutuvien metsien käyttö koettaisiin ongelmaksi. 

Vaikka puuta kasvaa enemmän kuin sitä ikinä käytämme, tuntuu väite olevan, että sitä kasvaisi vielä enemmän jos käyttäisimme sitä vähemmän. Näin varmasti, mutta Venäjältä tiedämme myös, miten laajojen hoitamattomien metsien käy. Ensin menee terveys, sitten iskee kuivuus ja lopulta myös laajat metsäpalot. Siitä olen myös varma, että jos me emme jalosta uusiutuvista materiaaleista tuotteita maailmalle, tekevät sen muut erittäin mielellään. Verotulot ja työpaikat siirtyvät siinä sitten samalla.

Kyseenalaista tuntuu olevan myös se, että meillä Lapissa on jopa useampia kaivoksia. Kalliita sähköautoja olisi ihmisten syytä hankkia, mutta ilmeisesti akkuihin tarvittavia mineraaleja ei saisi kaivaa. 

Autoilua ylipäänsä on helppo kritisoida joukkoliikenteen ääreltä. Menisin mielelläni Lapissa useammin bussilla, mutta ei meillä kovin tiheään linja-autot kulje. Vaikeaa olisi täällä elämä ja työnteko, ellei saisi oman mielen ja aikataulun mukaan tulla ja mennä .

Tuntuu, että lähes kaikki tavalliseen elämäntapaamme ja elinkeinoihimme liittyvä on jollain tapaa asetettu globaaliin ilmastonmuutokseen vastaamiseksi kyseenalaiseksi. Me ja esi-isämme kun olemme halunneet vain parempaa elämää kuin edellisillä sukupolvilla on ollut. Ajattelen, että ahdistumisen sijaan meidän kannattaa kuitenkin vain jatkaa tavallista elämäämme täällä pohjolassa. Ohjenuorakin on sama: oman osamme tekemällä kestävämpää ja vauraampaa tulevaisuutta seuraaville sukupolville. 

Vaikka keskustelu pyörii maaseutuelinkeinojen ympärillä ihmiset kyllä laajasti ymmärtävät juuri näiden alojen olevan lukuisten positiivisten ilmastotekojen takana.

Jatketaan siis kylmän viileästi työtä kotimaisen puhtaan ruoan, Suomen hyvinvointia rakentavan vientiteollisuuden ja luonnon monimuotoisuuden eteen. Tämän kaiken voimme tehdä täällä kestävästi.

EU:n vaade ennallistaa osuu etenkin Lappiin

9.11.2022

Viime viikkojen yksi politiikan kuuma kiista on liittynyt EU:n ennallistamisasetukseen.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Mitä tehdä nousevalle sähkön hinnalle?

2.8.2022

Eurooppalaiset valmistautuvat talveen huolestuneina. Meidän ongelmamme on pienempi kuin ukrainalaisilla, jotka kuolevat paraikaa kotimaansa puolesta. Sodan vaikutukset näkyvät monin tavoin ja meille yksi suurimmista on kohonnut energian hinta. Läpi 2000-luvun Venäjä on pystynyt kiristämään Keski-Eurooppaa kaasulla.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä.

Lue lisää
Venäjän idea ei muutu

27.4.2022

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä 27.4.2022

Lue lisää
Äänestä aluevaaleissa Lapissa 366

9.1.2022

Lapin jokaisessa kunnassa on oltava terveysasema jatkossakin ja ympärivuorokauden päivystävät keskussairaalat Kemissä ja Rovaniemellä.

Se on Lapin ja minun linja. Äänestä tämän puolesta aluevaaleissa numerolla 366!

Ennakkoäänestys 12.-18. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä 23. tammikuuta.

Lue lisää
Mikä muuttuu aluevaaleissa?

4.1.2022

Muutaman viikon kuluttua Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa Helsinkiä lukuunottamatta.

 

Vuoden 2023 alusta aloittavat hyvinvointialueet vastaavat pääasiassa maakunnittain sosiaali- ja terveyspalveluista sekä palo- ja pelastustoimesta. Näillä alueilla ei ole yleistä toimivaltaa kuten kunnilla, joten toistaiseksi hyvinvointialueiden toimintakenttä on hyvin rajattu.

 

Lapissa keskeistä ja paljon keskustelua herättänyttä on se, että jokaisessa kunnassa säilyy terveyskeskus jatkossakin. Se on tärkeää niin Tornionlaakson kunnille Pellolle ja Ylitorniolle kuin jokaiselle lappilaiselle kunnalle. 

 

Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa. Lue koko kolumni:

Lue lisää
Mistä on kysymys tammikuun aluevaaleissa?

29.12.2021

Alle kuukauden kuluttua pääkaupunkia lukuunottamatta Suomessa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Tuleva aluehallinto ei omaa yleistä toimivaltaa, kuten kunta, vaan hyvinvointialue keskittyy ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämiseen. Jokainen äänioikeutettu lappilainen voi äänestää satojen ehdokkaiden joukosta omaansa Lapissa.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Uusi Rovaniemi -lehdessä. Lue koko kolumni:

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katrilla on terve asenne ja peruskestustalaiset aatteet. Hän tulee selviytymään tilanteesta kuin tilanteesta kotimaassa ja maailmalla. Siksi kannatan Katria."