23.9.2021

Ilmastosyytettyjen vastine

Kun seuraa uutisointia ilmastonmuutoksen torjunnasta, tuntuu lappilainen elämäntapa olevan monella tapaa keskiössä. 

Kivihiilen lämmöstä on kyetty osoittamaan useita Lappia koskevia syntejä: maatalous, metsät, malmit sekä oma auto nyt ainakin.

Kolumni on alunperin julkaistu Meän Torniolaaksossa.

Kun seuraa uutisointia ilmastonmuutoksen torjunnasta, tuntuu lappilainen elämäntapa olevan monella tapaa keskiössä. 

Kivihiilen lämmöstä on kyetty osoittamaan useita Lappia koskevia syntejä: maatalous, metsät, malmit sekä oma auto nyt ainakin.

Tornionjokilaaksossakin on vuosisatojen ajan tuotettu ruokaa omiin ja kasvavien kaupunkien tarpeisiin. Nyt tuntuu, ettei meille keskeisiin turvepeltoihin saisi edes katsoa. Kuivina kesinä ne ovat kuitenkin korvaamaton apu Suomen ruokaturvalle. Uusimmat tutkimustiedot kertovat myös turvemaiden aiempaa paremmasta hiilitaseesta. Ei panna siis peltoja pakettiin.

Samoin myös koko karjatalous on ehditty moneen kertaan tuomitsemaan. Se, että pohjoisessa on erikoistuttu nimenomaan maito- ja karjatalouteen on ollut vain järkevää, kun Etelä-Suomessa on kasvinviljelyn osalta pidempi kasvukausi. 

Vaikeaan rakoon on joutumassa myös metsätalous. Eipä arvattu aikanaan, kun metsätalouden tuomilla rahoilla saatiin elintasoa nostettua, että juuri uusiutuvien metsien käyttö koettaisiin ongelmaksi. 

Vaikka puuta kasvaa enemmän kuin sitä ikinä käytämme, tuntuu väite olevan, että sitä kasvaisi vielä enemmän jos käyttäisimme sitä vähemmän. Näin varmasti, mutta Venäjältä tiedämme myös, miten laajojen hoitamattomien metsien käy. Ensin menee terveys, sitten iskee kuivuus ja lopulta myös laajat metsäpalot. Siitä olen myös varma, että jos me emme jalosta uusiutuvista materiaaleista tuotteita maailmalle, tekevät sen muut erittäin mielellään. Verotulot ja työpaikat siirtyvät siinä sitten samalla.

Kyseenalaista tuntuu olevan myös se, että meillä Lapissa on jopa useampia kaivoksia. Kalliita sähköautoja olisi ihmisten syytä hankkia, mutta ilmeisesti akkuihin tarvittavia mineraaleja ei saisi kaivaa. 

Autoilua ylipäänsä on helppo kritisoida joukkoliikenteen ääreltä. Menisin mielelläni Lapissa useammin bussilla, mutta ei meillä kovin tiheään linja-autot kulje. Vaikeaa olisi täällä elämä ja työnteko, ellei saisi oman mielen ja aikataulun mukaan tulla ja mennä .

Tuntuu, että lähes kaikki tavalliseen elämäntapaamme ja elinkeinoihimme liittyvä on jollain tapaa asetettu globaaliin ilmastonmuutokseen vastaamiseksi kyseenalaiseksi. Me ja esi-isämme kun olemme halunneet vain parempaa elämää kuin edellisillä sukupolvilla on ollut. Ajattelen, että ahdistumisen sijaan meidän kannattaa kuitenkin vain jatkaa tavallista elämäämme täällä pohjolassa. Ohjenuorakin on sama: oman osamme tekemällä kestävämpää ja vauraampaa tulevaisuutta seuraaville sukupolville. 

Vaikka keskustelu pyörii maaseutuelinkeinojen ympärillä ihmiset kyllä laajasti ymmärtävät juuri näiden alojen olevan lukuisten positiivisten ilmastotekojen takana.

Jatketaan siis kylmän viileästi työtä kotimaisen puhtaan ruoan, Suomen hyvinvointia rakentavan vientiteollisuuden ja luonnon monimuotoisuuden eteen. Tämän kaiken voimme tehdä täällä kestävästi.

Lapin yliopistoon tarvitaan varhaiskasvatuksen opettajakoulutus

19.3.2023

Opettajien ammattijärjestön Lapin piirin vaalipaneelissa 17.3. otin kantaa vaka-opettajien koulutukseen.

 

Lue lisää
Lapin elinkeinot rinnakkain

18.3.2023

Lappi on valtavan monipuolinen. On koskematonta erämaata ja Suomen suurimpia luonnonsuojelualueita.

Samalla väkiluku on hiljalleen laskenut vuosikymmeniä.

Suunnan kääntäminen onnistuu vain työn kautta.

Lappi elää niin teollisuudesta, matkailusta, maa- ja metsätaloudesta, poroista, rajakaupasta.

Meidän tehtävä on yhdistää tämä kaikki.

Tehdään työtä, jotta Lappi tarjoaa elämisen edellytykset tulevillekin sukupolville.

Lue lisää
Eduskuntavaalivideo: Lapin sitkeää tekoa

15.3.2023

Uskallan väittää, että Lappiin liittyvissä asioissa minua ei viilata linssiin. Teollisuutta puolustan ja osaan puolustaa lujaa, matkailua edistän, tajuan talouden ja luonnon reunaehdot. Osaan ottaa turpaankin. Sekin on politiikassa yllättävän tärkeä taito. Vaikeina hetkinä ei pidä jäädä maahan makaamaan, vaan sieltä on aina noustava. Osalle varmasti ärsytykseen asti puolustan kotimaakuntani ihmisten oikeutta elämäntapaansa, koulutukseen ja työllisyysmahdollisuuksiin. Tällä linjalla aion jatkaa, jos kansa suo. Sie päätät, jatkuuko työ.

Lue lisää
Laitetaan uutta putkeen Lapin liikennehankkeiden puolesta!

10.3.2023

Yhteistyöllä olemme saaneet monia tärkeitä Lapin hankkeita aikaiseksi. Valtatie 4 Oulun ja Simon välillä tulee kuntoon. Simon risteyksetkin tulevat valmiiksi. Kemin Ajoksen satama syvätään ja raide Suomesta Ruotsiin sähköistetään.

Nyt on uusien hankkeiden vuoro. Kolarin rata täytyy sähköistää, Käsivarrentie kunnostaa ja monia Itä-Lapin hankkeita saada eteenpäin.

 

Sie päätät, jatkuuko työ!

Lue lisää
Sie päätät, jatkuuko työ!

3.3.2023

Työhuoneen ovi on nyt suljettu ja kuukauden kuluttua tiedämme, saanko sen jälleen avata.

Lue lisää
Emme saa unohtaa, mitä Ukrainassa tapahtuu

24.2.2023

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Olen tuntenut Katrin vuosien ajan ja ilolla seurannut hänen kasvuaan yhä vaativimpiin tehtäviin. Katri pitää tärkeänä, että kaikkialla Suomessa voidaan elää täysipainoista ja hyvää elämää. Tänä keskittämisen aikana Keskusta tarvitsee puheenjohtajan, jolla on taito ja tarve antaa myös meille pohjoisen ihmisille mahdollisuus asua ja saada palvelut omalla kotiseudullaan."