8.3.2024

Hyvää naistenpäivää!

Tänään 8.3. vietetään kansainvälistä naistenpäivää.

Tätä päivää on vietetty 1900-luvun alusta lähtien, mutta osana YK:n julistamaa kansainvälistä naisten vuotta 1975 naistenpäivästä tehtiin maailmanlaajuinen juhlapäivä. Kerrotaan, että näiden asioiden taustalla vaikutti voimakkaasti suuri suomalainen, silloinen YK:n apulaispääsihteeri Helvi Sipilä, jonka aloitteesta myös YK:n Naisten kehitysrahasto (UNIFEM, nykyinen UN Women) perustettiin.

 

Länsimaissa on edelleen tehtävää tasa-arvon suhteen, mutta erityisen suuri merkitys on ns. kehittyvissä maissa naisten olojen parantamisella ja etenkin tyttöjen koulutukseen panostamisella. Se on koko yhteiskunnan kehitykselle aivan keskeistä, kuten jokainen oivaltaa. Koulutukseen panostaminen ja tyttöjen tukeminen hävittää myös maaperää terrorismilta ja ääriliikkeiltä, joten kehitysyhteistyövarojen leikkauksissakin kannattaa pitää järki päässä. YK:lla on konfliktien täyttämässä maailmassa edelleen tärkeä vastuu myös tässä työssä.

Tietysti naistenpäivänä täältä kotimaasta ja omasta elämästäni nousee mieleen yhteistyöni monien keskustanaisten kanssa. Ilman niitä lukuisia upeita järjestöaktiiveja, jotka ovat vuosikymmeniä toimineet Keskustanaisissa, tuskin olisin eduskuntaan koskaan noussut.

Hyvää naistenpäivää kaikille naisille!

Kuva ja lisää tietoa Helvistä UNWomen Suomi:

https://www.facebook.com/share/p/qWACkdeWu4dv9nGu/?mibextid=WC7FNe