19.9.2024

Hyljetuotteiden kaupallinen hyödyntäminen

Jätin komissiolle kirjallisen kysymyksen hyljetuotteiden kaupallisen käytön sallimisesta. On epäjohdonmukaista, että hylkeitä saa poistaa, mutta näiden hylkeiden ruhoja ei saa hyödyntää, vaan ne ovat ongelmajätettä. Ei ole oikein, että pyytäjä joutuu tekemään pyynnin omalla kustannuksellaan voimatta hyödyntää ruhoa esim. hylkeiden lihan, nahan, traanin ja luiden käytön suhteen.

Siitä asti kun hyljetuotteiden kaupallinen hyödyntäminen kiellettiin, on Suomessa moni taho pyrkinyt vaikuttamaan asiaan. Mm. entinen kansanedustajakollegani Eeva-Maria Maijala teki aikanaan kovasti työtä asiassa. EU-komissio piti viime kesänä julkisen kuulemisen EU:n sääntöjen tarkoituksenmukaisuuden arvioimiseksi hyljetuotteiden kaupan suhteen.

Toivon, että tällaisten pienimuotoisen hyljetuotteiden, kuten nahasta tehtävien tuotteiden ja hylkeenluisten käsitöiden myynti sallitaan. Yksittäisiä hylkeitä poistetaan laillisesti meren luonnonvarojen kestävän hallinnoinnin nimissä. Tällöin hylkeiden metsästyksen pitää olla kannattavaa myös metsästäjälle, muuten poistoluvat voivat jäädä käyttämättä.

Pidän tärkeänä, että voisimme ryhtyä toimenpiteisiin hyljetuotteiden pienimuotoisen kaupallistamisen, jatkojalostamisen ja kierrättämisen sallimiseksi.

(Kysymys seuraa alla kokonaisuudessaan.)

* * *

KIRJALLISESTI VASTATTAVA KYSYMYS KOMISSIOLLE

Työjärjestyksen 138 artikla

Katri Kulmuni (Renew)

EU:n alueella on voimassa hyljetuotteiden markkinoille saattamisen kielto. Nykyään on kielletty jopa pienimuotoinen ja meren luonnonvarojen kestävän hallinnoinnin vuoksi harjoitettavan pyynnin seurauksena syntyvien hyljetuotteiden kaupallinen hyödyntäminen. Vaikka hylkeiden pyytäminen on siis näissä tapauksissa luvallista ja perustuu kannatettaviin tavoitteisiin, on hylkeen ruhon hyödyntäminen kielletty.

Sääntely vaikuttaa tavoitteisiin nähden ristiriitaiselta ja hylkeiden ruhoista on tullut nyt ongelmajätettä. Käytännössä tämä hankaloittaa myös hylkeiden pyytämistä, koska pyytäjä joutuu tekemään pyynnin omalla kustannuksellaan voimatta hyödyntää ruhoa.

Hyljettä voisi kuitenkin hyödyntää monin tavoin — hylkeiden lihan, nahan, traanin ja luiden käyttö voisi tuoda paikallisille yrittäjille lisätuloja. Kyse ei ole suuresta määrästä hylkeiden ruhoja, mutta hylkeiden metsästäjille kyse on tärkeästä asiasta.

On vaikea perustella, että sikäli kun hylkeitä saa metsästää, niin miksi tuotteistuskielto on myös siltä osin voimassa.

Hyljetuotteiden hyödyntämisen kieltävässä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa 2015/1775 todetaan: "Meren luonnonvarojen kestävään hallinnointiin liittyvän poikkeuksen poistaminen voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia jäsenvaltioissa, joissa laillisesta hylkeenpyynnistä peräisin olevia ruhoja on käytetty sellaisten hyljetuotteiden materiaalina, joita on saatettu paikallisille markkinoille satunnaisesti ja pieninä määrinä."

Komissio järjesti viime kesänä julkisen kuulemisen (palaute- ja kuulemisjakso 15.5.-7.8.2024) EU:n sääntöjen tarkoituksenmukaisuuden arvioimiseksi hyljetuotteiden kauppaa koskien.

Edellä kerrotun perusteella kysyn, näkeekö komissio perustelluksi ryhtyä valmistelemaan säädösmuutoksia hyljetuotteiden kaupallistamiseksi, jatkojalostamiseksi tai kierrättämiseksi?