22.4.2020

Hallitus on päättänyt tänään uusista toimista koronaepidemian hillitsemiseksi ja sillan rakentamiseksi tulevaan

Vaara ei ole ohi ja pahin tautihuippu on vielä edessä. Epidemian leviäminen on saatu kuitenkin tasaantumaan. Tehdyt rajoitteet näyttävät toimivan. Ihmisten väliset kontaktit on saatu minimiin. Tästä kuuluu suuri kiitos kaikille suomalaisille

Hallitus on päättänyt tänään uusista toimista koronaepidemian hillitsemiseksi ja sillan rakentamiseksi tulevaan.

Vaara ei ole ohi ja pahin tautihuippu on vielä edessä. Epidemian leviäminen on saatu kuitenkin tasaantumaan. Tehdyt rajoitteet näyttävät toimivan. Ihmisten väliset kontaktit on saatu minimiin. Tästä kuuluu suuri kiitos kaikille suomalaisille.

Ihmisten kohtaamisten väheneminen on hidastunut tartuntoja ja vähentänyt hoitoon joutuvien potilaiden määrää. Kaikkein hauraammassa asemassa olevia ikäihmisiä ja monisairaita on onnistuttu suojaamaan.

Tehdyillä toimilla on ostettu aikaa. Epidemian hidastumisen kääntöpuolena on, että sen kesto pitenee. Tämän vuoksi on välttämätöntä lähteä rakentamaan ulospääsyä kriisistä ja siltaa kohti normaaleja aikoja.

Tämänhetkisen, parhaan saatavilla olevan tiedon valossa nykyisten rajoitteiden kiristämiselle ei ole tarvetta. Meidän on aloitettava keskustelu siitä, miten rajoitteita voidaan alkaa asteittain purkamaan vaarantamatta ihmisten terveyttä ja hoitoon pääsyä.

Koronakriisistä ulospääseminen edellyttää mahdollisimman laajaa testausta, tautiketjujen jäljittämistä ja taudinkantajien mahdollisimman tehokasta eristämistä. Valtiovarainministerinä voin vakuuttaa, etteivät tarvittavat toimet jää rahoituksesta kiinni.

Yleisötilaisuudet ovat olleet merkittävä tartuntojen lähde. Siksi on syytä jatkaa isojen tapahtumien ja kokoontumisten rajoittamista. Hallitus suosittaa kaikkien kesätapahtumien perumista ainakin heinä-kuun loppuun asti.

Epidemian kestäessä on edelleen tärkeää turvata ihmisten työpaikat ja toimeentulo. Yritystuet on saatava kohdentumaan paremmin koronakriisistä kärsiville yrityksille. Valmistelen uutena keinona myös alkuvuoden aikana maksettujen arvonlisäverojen ”takaisinlainausta” yrityksille.

Hallitus keskusteli myös koulujen avaamisesta. Kysymys on sekä terveydestä että lasten hyvinvoinnista. Valmistelu jatkuu mutta joka tapauksessa on välttämätöntä, että kaikki lapset kohdataan ennen kouluvuoden päättymistä. Pidän tärkeänä, että rajoitusten hyödyt ja haitat lasten kannalta arvioidaan osana exit-strategian täsmentämistä.