15.8.2024
EU-parlamentin poliittisesta ryhmästämme
Näin EU-parlamenttikauden alussa on ehkä hyvä kertoa hieman taustoja, millaisissa puolueryhmittymissä toimimme.
EU-parlamentissa emme istu kansallisina puolueina, vaan parlamentin poliittisissa ryhmissä, joita on kahdeksan. Lisäksi on 32 sitoutumatonta meppiä, jotka eivät kuulu mihinkään ryhmään. Suomen edustajista kuulun Keskustan Elsi Kataisen ja RKP:n Anna-Maja Henrikssonin kanssa "Renew Europe" -ryhmään.
Virallisesti se on suomeksi "Uudistuva Eurooppa", vaikka sanatarkka käännös olisi "Uudistu, Eurooppa". Keskustan kaikki mepit vuosien varrella Rehnistä Väyryseen ovat Suomen EU-jäsenyyden alusta saakka, eli pian 30 vuoden ajan, kuuluneet tähän samaan ryhmään ja sen edeltäjiin (ELDR/ALDE). Vaikuttamisemme on ollut pitkäjänteistä. Esim.
Perussuomalaiset ovat vaihtaneet kolme kertaa omaa ryhmäänsä.
Kirjoitin vaalien alla, että tämä ryhmä ei ole meille keskustalaisille helppo, mutta muut olisivat vielä vaikeampia. Kansallisista puolueista osa sopii "kattoryhmäänsä" paremmin, osa vähän hankalammin. Sellaista ryhmää ei ole, jonka aateperustana olisi desentralismi tai ”Nordic Agrarianism", kuten joskus Keskustan historiallinen ideologinen viitekehys englanninkielisessä maailmassa määritellään.
Keskustan mepit ovat kuitenkin kehittäneet ryhmää parempaan suuntaan esim. maatalouspolitiikan suhteen. Selväähän sitä paitsi on, ettemme voisi mennä talousoikeiston tai sosialistien ryhmiin, jonne Kokoomuksen ja SDP:n mepit menevät, puhumattakaan vihreistä, vasemmistosta tai äärilaidan oikeistosta. Myös Ruotsin ja Viron Keskustapuolueiden mepit ovat kanssamme tässä samassa ryhmässä - samoin mm. Tanskan Venstre ja Irlannin Fianna Fáil, joilla on ainakin jonkin verran ollut yhteyksiä omaan puolueeseemme.
Millaisia muita puolueita tähän Renew Europe ryhmään kuuluu? Ensinnäkin tein huomion jo ensimmäisessä kokouksessamme, että millään delegaatiolla ei ole johtavaa asemaa. Tällaisessa ympäristössä pieni maakin saa uskoakseni äänensä kuulumaan. Vertailun vuoksi, ”Suvereenien" ryhmässä saksalaisella AfD-puolueella on enemmistö koko ryhmän paikoista. Ennen Britannian EU-eroa maan kahden valtapuolueen, Konservatiivien ja Työväenpuolueen, välissä oleva Liberaalidemokraattinen puolue kuului ryhmäämme ja sillä oli eniten meppejä ryhmän puolueista. Mutta ei sekään mitenkään hallitsevassa asemassa ollut.
Ryhmässämme on 77 meppiä 37 eri puolueesta. Isoimmat edustukset ovat kuusi meppiä Ranskan Renaissance-puolueesta (presidentti Macronin puolue) ja kuusi meppiä Edistyksellinen Slovakia -puolueesta. (Muistatte ehkä Slovakian ensimmäisen naispresidentin Zuzana Čaputován, hän kuului juuri tähän puolueeseen.) Pienempiä edustuksia ryhmässä on sitten eri puolilta Eurooppaa - yleensä puolueista, jotka omissa maissaan sijoitetaan poliittisella kartalla vasemmiston ja oikeiston väliin. Strassbourgin istuntosalissa vieressäni istuvista ryhmätovereista toinen on Ranskan Horizons-puolueesta ja toinen Saksan Vapaasta demokraattisesta puolueesta. Lisäksi ryhmässämme on yksi irlantilainen meppi, joka ei kuulu mihinkään puolueeseen, vaan meni omalta listataan yksin läpi eurovaaleissa.
Mielenkiintoista työskennellä tällaisessa ryhmässä!