23.4.2020

Etenkin ikäihmisille tämä korona-aika on ollut vaikea

Vaikka mikään ikäluokka ei ole taudilta turvassa, on korona lähtökohtaisesti paljon kohtalokkaampi vanhemmalle väestölle. Suojellaksemme heitä olemme joutuneet tekemään kovia päätöksiä ikäihmisten eristämisestä. Tällä on haluttu suojella näitä ihmisiä, jotka rakentaneet tämän maan meille hyväksi

Etenkin ikäihmisille tämä korona-aika on ollut vaikea. Vaikka mikään ikäluokka ei ole taudilta turvassa, on korona lähtökohtaisesti paljon kohtalokkaampi vanhemmalle väestölle. Suojellaksemme heitä olemme joutuneet tekemään kovia päätöksiä ikäihmisten eristämisestä. Tällä on haluttu suojella näitä ihmisiä, jotka rakentaneet tämän maan meille hyväksi.

Ymmärrän, että kuluneet viikot ovat olleet henkisesti kuormittavia. Moni vanhus on kokenut karanteeniajan rangaistuksena. Etenkin yksinäisille vanhuksille ja laitoshoidossa oleville aika on ollut rankkaa. Vanhuksiin kohdistuvilla rajoituksilla on ollut kovia vaikutuksia myös nuorempien ihmisten arkeen. Palvelutaloissa ja hoivakodeissa asuvia läheisiä ei voi nyt käydä tapaamassa. Myös matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet siihen, etteivät kauempana asuvat omaiset ole päässeet auttamaan mummojen ja pappojen arkea.

Itsekään en ole voinut nyt tavata eräitä iäkkäitä omaisiani. Ajatukseni ovat usein heidän luonaan. Me voimme kuitenkin pitää yhteyksiä vanhuksiin eri tavoin. Monet ikäihmiset ovat opetelleet nyt myös videopuheluiden käyttöä sekä esimerkiksi seuranneet omien yhteisöjensä lähetyksiä Internetin ja sosiaalisen median välityksellä. On ilahduttavaa kuulla, miten monella paikkakunnalla on järjestetty vapaaehtoista auttamista, kauppakassien kuljettamisesta pihatöiden tekemiseen. Läheisistä ja naapureista pidetään huolta. Suomalaisuuden parhaat piirteet nousevat esiin.

Suomenmaan pääkirjoituksessa oli käsitelty tätä samaa aihetta. Siinä muistutetaan mm. siitä, että säiden lämmitessä ikäihmisiä voidaan tavata ulkosalla vaikkapa termoskahvien merkeissä – kunhan vain muistetaan turvavälit!

Kirjoituksen linkki: https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6%2F3%2F600837%2Ff4c5ae4958&fbclid=IwAR2PmQrA8Y2gvDbF4iO_PB2dwdZwdkyQPs-u8TCq_XN0TwyohujXvJDSVyg