11.9.2018

Eheyttä on vaalittava

Edellisen kerran SDP ja Keskusta tekivät Suomessa yhteistyötä hallituksessa vuosina 2003 – 2007. Ruotsissa puolueet olivat viimeksi yhdessä hallituksessa vuosikymmeniä sitten.

On myös mahdollista, että Ruotsissa uudeksi pääministeriksi nousee Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf. Silloin Suomessa ja Ruotsissa olisi keskustalaiset pääministerit ja Tanskassa sisarpuolue Venstren Lars Lokke Rasmussen. Se olisi pohjolan keskustaperheelle historiallista

Ruotsin vaalit ovat tupanneet tavalla tai toisella heijastumaan myös Suomeen.

Siksi vaalitulosta on paikallaan arvioida myös kotimaisesta näkökulmasta.

Ensimmäinen ja tärkein huomio minusta on, että kaikki suomalaiset on pidettävä mukana ja koko maan voimavarat on otettava käyttöön.

Yhteiskunnallisten erojen kärjistyminen, kokemus osattomuudesta ja syrjään jäämisen tunne on nostanut ja nostaa Ruotsidemokraattien kaltaisia puolueita. 

Ihmisiä ei pidä tästä syyllistää, saati syyttää. Eivät he kansanvallassa äänestä koskaan väärin.

Uskon, että se puolue pärjää huhtikuussa, jonka todellisuus on eniten yhtä suomalaisten todellisuuden kanssa.

Toiseksi, asiasta kuin asiasta on pystyttävä keskustelemaan ja aidosti suvaitsemaan myös erilaisia näkemyksiä.

Arvioidaan, että Ruotsin vaalitulokseen vaikutti keskeisesti ison osan ruotsalaisia näkemys maahanmuuttopolitiikan epäonnistumisesta.

Uskon Keskustan linjan maahanmuuttopolitiikassa olevan sellainen, johon suomalaisten enemmistön on helppo yhtyä.

Oikeasti hädänalaisia autetaan, mutta samalla pidetään kiinni suomalaisesta elämänmuodosta ja arvoistamme sekä huolehditaan yhteiskunnan turvallisuudesta.

Kolmanneksi, niin sanottu blokkipolitiikka ei ole Suomen tie - ja voi olla, ettei ole kauan Ruotsinkaan.

Vahvuutemme on pitkään ollut puolueiden kyky tehdä laajasti yhteistyötä. Suomessa hallituksen kokoonpanoon vaikuttavat sekä vaalitulos että puolueiden ohjelmat ja niistä neuvotteleminen.

Tästä on viisasta pitää kiinni myös tulevaisuudessa.

 

Uusi punamulta?

Ruotsissa ollaan uuden edessä. Nykyinen pääministeri Stefan Löfven ennätti jo puhua ”blokkipolitiikan hautajaisista”.

Yhtenä vaihtoehtona on noussut esiin sosiaalidemokraattien ja Keskustan yhteistyö, nimellä nya rödmylla eli uusi punamulta. 

Aika näyttää, miten poliittisesti kimurantti tilanne Ruotsissa ratkeaa. En lähde naapureita neuvomaan, mutta juuri sosiaalidemokraattien ja Keskustan yhteistyöllä on historian valossa sekä Ruotsissa ja Suomessa rakennettu eheää yhteiskuntaa.

Jos Ruotsissa ei siihen syystä tai toisesta ole valmiutta, onko Suomessa?

Itse katson, että myös punamultayhteistyön on oltava aito vaihtoehto, jos tulevien eduskuntavaalien tulos sen mahdollistaa - ja puolueet pääsevät asioista yhteisymmärrykseen.

Ihmiset tietysti viime kädessä päättävät, keille he luottamuksensa antavat.

Edellisen kerran SDP ja Keskusta tekivät Suomessa yhteistyötä hallituksessa vuosina 2003 – 2007. Ruotsissa puolueet olivat viimeksi yhdessä hallituksessa vuosikymmeniä sitten.

On myös mahdollista, että Ruotsissa uudeksi pääministeriksi nousee Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf. Silloin Suomessa ja Ruotsissa olisi keskustalaiset pääministerit ja Tanskassa sisarpuolue Venstren Lars Lokke Rasmussen. Se olisi pohjolan keskustaperheelle historiallista.

Joka tapauksessa Suomen ja Ruotsin suhteet pysyvät myös tulevaisuudessa läheisinä. Se on molempien maiden etu.

 

Katri Kulmuni

kansanedustaja, Keskustan varapuheenjohtaja