26.10.2016

Eduskunnasta: Suomi nojaa Lappiin

Teksti on julkaistu kolumnina Uusi Rovaniemi  -lehdessä 26.10.2016.

Kiersin syys-lokakuussa kaikissa Lapin kunnissa pitämässä yleisötilaisuuksia. Väkimäärä vaihteli kunnittain ja paikalle tulijoilla oli painavia terveisiä. Ihmisiä huolettavat peruspalvelut ja työpaikat sekä erilaiset paikallisesti merkittävät hankkeet tai lait. Pohjavire on kuitenkin odottavan positiivinen hallituksen toimien suhteen, ja kunnissa on tahtoa sekä ideoita elinkeinojen ja palveluiden kehittämiseen.

Suomen taloudessa on useiden taantumavuosien jälkeen viimein näkyvissä positiivisia merkkejä. Autokauppa on piristynyt tänä vuonna merkittävästi. Syksyn pk-yritysbarometrista kävi ilmi, että pk-yritysten suhdanneodotuksissa on selvä käänne plussan puolelle: vastanneista yrityksistä 43 % arvioi suhdanteiden paranevan seuraavan 12 kuukauden aikana. Viime viikkoina piristyksiä ovat olleet myös Turun telakan laivatilaukset. Tuoreimmat työttömyysluvut kertovat, että työttömyyden lasku on jatkunut. Syyskuussa työttömyysaste oli 7,7%, vuotta aikaisemmin se oli 8,4%.

Lapissa on valtavat mahdollisuudet kasvuun ja elinkeinojen kehittämiseen koko maan hyväksi. Biotalous on paitsi Sipilän hallituksen yksi kärkihanke myös Lapille tärkeä ala. Muuta kultaa meillä ei juuri ole kuin vihreää kultaa, joten puun hyödyntäminen kestävästi ja kattavasti myös uudenlaisiin tarkoituksiin on tärkeää. Puusta ja sen sivuvirroista voi tehdä niin kerrostaloja, bensaa, kankaita kuin muoviakin. Mikä muu olisi näin monipuolinen raaka-aine? Kaidin biojalostamohankkeesta Kemissä tehdään toivottavasti lopullinen investointipäätös vielä kuluvana vuonna.

Itä-Lapissa taas odotetaan kovasti Kemijärvelle mahdollisesti tulevaa biotuotetehdasta. Osa on kysynyt, riittääkö puu Lapissa, jos molemmat hankkeet toteutuvat. Korjuualue tulisi olemaan Lappia laajempi. Puuta riittää kyllä.

Matkailu on toinen kasvava ala Lapissa. Paikoin kasvuluvut ovat olleet huimia, 20 prosentin luokkaa. Majoituskapasiteettia lisätään monella paikkakunnalla. Uudet matkailijaryhmät etenkin Aasiasta ovat löytäneet Lapin. Joulupukki kiinnostaa Kiinassa, Intiassa ja Etelä-Amerikassa asti. Arktinen matkailukohde on monelle eksotiikkaa auringon paistaessa kesäyönä ja revontulien loimutessa talvisydännä.

Ensi vuoden toukokuussa Suomesta tulee Pohjoismaat, Venäjän, Kanadan ja Yhdysvallat kattavan Arktisen neuvoston puheenjohtaja kahdeksi vuodeksi. Silloin Lappi tullee saamaan paljon kansainvälistä huomiota.

Voimme näyttää arktista osaamistamme niin teollisuudessa, taiteessa, ympäristöteknologiassa kuin yhteiskuntatieteissä. Muistuttaa voi myös siitä, että Lappi on kolmen rajanaapurin kera Suomen kansainvälisin maakunta.

Arktisen neuvoston puheenjohtajuus antaa Suomelle mahdollisuuden ottaa viimein aktiivinen rooli Arktisen alueen keskiössä.

Ei ole pahitteeksi, jos samalla saataisiin suurvaltajännitteitäkin liennytettyä. Ei ole montaa instituutiota, jossa saman pöydän ääressä olisivat paitsi Pohjoismaat ja Kanada myös Venäjä ja Yhdysvallat.

 

Katri Kulmuni (kesk.)