21.10.2015
Edistys ja köyhän asia
Sain kansalaispalautteen, jonka viimeinen rivi kuului: älä unohda köyhän asiaa. Koin samaan aikaan kannustusta, luottamusta ja itsetutkistelua. Voisinko unohtaa?
Julkisen sektorin sopeutukset ovat ikäviä. Vielä ikävämmiltä ne näyttävät, mikäli niihin johtavia perimmäisiä syitä ei käydä avoimesti läpi.
Kun maahan syntyi keskustavetoinen oikeistohallitus, saa vasemmisto-oppositio oivallisen mahdollisuuden syyttää jokaista hallituksen päätöstä ideologiseksi. Retoriikka kiristyy, jos perustelu leikkauksille on, että ei ollut vaihtoehtoa, tämä on pakko.
Se ei ole oikea peruste. Aina on vaihtoehtoja, mutta ne voivat johtaa toki huonompaankin.
MONILLA keskustalaisilla on ikäviä muistoja hallitusyhteistyöstä Kokoomuksen kanssa. 90-luvun porvarihallitus sai ehkä maata reivattua kasvu-uralle vaikeiden päätösten kautta ja Nokia tuli sopivasti hätiin, mutta keskustalaisille muistikuvat tuolta ajalta eivät ole kultaisimmat.
Vuoden 2011 vaalitappiossa puolestaan suuren painon sai Kokoomuksen kanssa tehty politiikka ja siitä saatu mielikuva.
Kolmatta kertaa kokeillaan. Miten Keskustan tulisi toimia, jotta voisimme menestyä porvarihallitusten aikaan?
Taloudellisesti tiukka aika ei ole Kokoomukselle vaikeampi kuin muutkaan ajat. Menestyjien puolueelta löytyy aina syyt julkisen sektorin karsimiselle. Kokoomuksen ydinkannattajat ovat puolueuskollisia. Liikkuvat yrittäjä-äänestäjät ratkaisevat keskustan ja kokoomuksen välisen vaalitaiston.
SUOMESSA vaalivoittajaksi nouseminen edellyttää ääniä myös palkansaajilta. Tässä kamppailussa jakajia on enemmän.
Viimeisin gallup, jossa Perussuomalaiset romahti ja SDP keräsi itsensä jotenkuten kokoon, kertoi ennen kaikkea liikehdinnästä perussuomalaisten ja sosialidemokraattien välillä. Miehet palasivat demareihin.
Ratkaisevaa on kuitenkin jatkon kannalta se, miten pienituloiset julkisella sektorilla työskentelevät naiset hallituksen työskentelyyn suhtautuvat.
Keskustan perusviestin tulisi vedota paitsi yrittäjiin, myös pienipalkkaisiin naisiin. Yritteliäisyyden ja köyhän asian yhdistelmä on puolueen suuruuden salaisuus.
USKOMME ihmisten omaan vastuuseen, mutta yhteiskunnan on oltava mukana tukemassa eikä ketään saa jättää.
Keskustan on tehtävä työmarkkinauudistuksia, jotka helpottavat yrittäjien byrokratiaa ja samalla tuotava työntekijät yritysten hallintoon.
Lisäksi on tunnistettava työelämän muutos, jossa yhä useampi työllistää itse itsensä epätyypillisissä työsuhteissa. Tällöin työntekijä on jo varsin lähellä yksinyrittäjää.
Puolue, joka onnistuu politiikassa yhdistämään nämä yrittämisen ja työn tekemisen uudet muodot, nousee vaalivoittajaksi.
KUN hallituksen aika menee syliin kaatuvien asioiden hoitamiseen eurosta pakolaiskriisiin, jää syvällisempi poliittinen valmistelu puoluekoneiston harteille.
Jos koneisto köhii, voi seuraavissakin vaaleissa odottaa viestin hämärtyminen ja sitä kautta tappio vaaleissa. Jos sen sijaan osaamme ja jaksamme tuoda keskustalaisen aatteellisen linjan esiin, pärjäämme.
Aate on kantanut yli sata vuotta. Jos hallituksen toimet voidaan perustella edistyksellisyydellä ja köyhän asialla, olemme onnistuneet. Jos aate jää näkymättä, ei hyvin käy.
Julkaistu Suomenmaan blogikirjoituksena 21.10.2015