7.9.2016

Budjetista kaivattua potkua työllisyyteen

Hallitus muovasi viikko sitten budjettiriihessä ehdotustaan ensi vuoden budjetiksi. Lopputuloksena oli vahvasti eteenpäin katsova ja työllisyyteen panostava talousarvioesitys. Budjetissa on työllisyyttä vahvistavia toimenpiteitä sekä yrittäjiä ja yksityishenkilöitä helpottavia veromuutoksia, joista hyötyvät myös lappilaiset. Ehdottoman tärkeä on myös maatalouden kriisipaketti.

Viikon alussa lopullisen sinetin saaneeseen kilpailukykysopimukseen liittyvät veronkevennykset palkansaajille ovat yhteensä 515 miljoonaa euroa ja eläkeläisille noin 135 miljoonaa. Yrittäjiä helpottavat viiden prosentin yrittäjävähennys sekä pienillä yrityksillä maksuperusteinen alv-tilitys. Yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdoksia edistetään perintö- ja lahjaverotusta keventämällä. Vastapainoksi joitakin veroja myös nostetaan, esimerkkinä tupakkavero ja venevero.

Orastavaa kasvua ja työllisyyttä vauhditetaan. Äitiysvapaalle jäävän äidin työnantajat saavat jatkossa vanhemmuuden kustannuksiin 2 500 euron kertakorvauksen, mikä on paitsi työllisyys- myös tasa-arvotoimenpide. Työttömyysturvaa aktivoidaan laajentamalla sen käyttömahdollisuuksia liikkuvuusavustukseen, starttirahaan ja palkkatukeen. Oma työllisyysohjelma on suunnitteilla kasvuyrityksille, joiden mahdollisuuksia palkata ulkomaalaisia asiantuntijoita myös parannetaan.

Talouden elpymistä tuetaan myös vauhdittamalla asuntorakentamista ja käynnistämällä viisi isoa liikennehanketta, joista Lappia koskettaa Kemin ja Oulun välisen vt4:n parannus. Teitä, raiteita ja vesiväyliä kunnostetaan myös pienempinä korjausvelkahankkeina. Yhdessä asuntorakentaminen ja liikennehankkeet työllistävä huomattavan määrän ihmisiä.

Erityisesti Lapin kannalta ilahduttava asia budjetissa oli päätös elokuvateollisuuden tuotantotuesta. Saamme maksuhyvitysmalliin perustuvan tuotantokannustiminen, jollaisesta on monissa muissa maissa hyviä kokemuksia. Tämä toivottavasti houkuttelee kotimaisia ja ulkomaisia tuotantoja Lappiin. Tuotantokannustin käynnistetään vuonna 2017 1,5 miljoonan euron määrärahalla ja siihen varataan 10 miljoonaa euroa vuodesta 2018 alkaen.

Lapin kuntia kiinnostanee tuulivoimaveroselvitys eli voitaisiinko tuulivoimaloita verottaa kokonaisina tuulivoimapuistoina. Tällöin voitaisiin määrätä voimalaitosvero, kun nyt tuulivoimaloita verotetaan yleisen kiinteistöveroprosentin mukaisesti. Tämä edistäisi tuulivoimarakentamista ja hallitusohjelman tavoitetta julkisen sektorin hiilineutraaleista energiaratkaisuista. Tuulivoimaveron olisi tarkoitus astua selvityksen jälkeen voimaan vuonna 2018.

Eduskunnan syksy on alkanut, ja asialista on pitkä. Syksyllä käsittelemme isoja kokonaisuuksia kuten maakunta- ja sote-uudistusta, maatalouden tilannetta ja työllisyystoimia. Ulkopolitiikassa jatkuu hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon käsittely samalla kun jännitetään, miten Obaman kauden lopun häämöttäessä käy EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppaneuvottelujen tai minkä suunnan EU ottaa Brexitin jälkeen.

Katri Kulmuni, kansanedustaja

 

Kirjoitus on julkaistu kolumnina Uusi Rovaniemi -lehdessä 7.9.2016