9.11.2024

Barokkikonsertti ja uskonnonvapaus

Suomalaisessa ja eurooppalaisessa kulttuurissa kristinuskon ja kristillisten kirkkojen, Suomessa erityisesti luterilaisen kirkon, vaikutus on ollut erittäin syvällinen. Juuriamme emme saa sensuroida.

Helsingin Sanomat uutisoi erään koulun luopuneen suunnitellusta barokkikonsertista uskonnollisten viittausten takia.

Veikkaisin, että taustalla on yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan suositus maksaa uskonnottomalle lapselle korvausta Jeesus-laulun kuulemisesta.

Ilmeisesti koulut ovat nyt jotenkin todella herkillä ja varmuuden vuoksi välttävät tapahtumia, joissa voisi olla edes viittauksia uskontoon.

Se olisi älytöntä.

Emme tiedä tapausten yksityiskohtia, mutta ei voi olla niin, että koulutyössä ei saisi olla viittauksia kristinuskoon opiskelun yhteydessä. Jokaisella on tietenkin vakaumuksensa ja uskonnon harjoittamiseen ei saa ketään painostaa.

Suomalaisessa ja eurooppalaisessa kulttuurissa kristinuskon ja kristillisten kirkkojen, Suomessa erityisesti luterilaisen kirkon, vaikutus on ollut erittäin syvällinen. Kalenterimme monet juhlapäivät ja seitsenpäiväinen viikkokin tulevat Raamatusta. Myös monet musiikin klassikot ja taide nousee kristillisistä aihepiireistä.

Näiden sensurointi ei tietenkään tule kyseeseen. Kyse on historiastamme ja juuristamme. Se on myös samaa arvopohaa, jolle monet perusvapautemme ja itse asiassa monin tavoin koko yhteiskuntajärjestyksemme perustuu.

Jos tästä on jotain epäselvyyttä, olisi varmasti hyvä, että paitsi Opetushallitus myös lopulta tarvittaessa perustuslakivaliokunta selventäisi asiaa, kuten se tarvittaessa aikaisempina vuosina on tehnytkin.

Viittaus Jeesukseen ei tee konsertista tai taidenäyttelystä vielä uskonnollista.