7.2.2025
Alkutuottajan puolesta
Kotimaista ruoantuotantoa tulee arvostaa. Yleisradion kuunnelma antaa aivan väärän kuvan maataloudestamme.

Yleisradion julkaisema "Maitotyttö" -niminen kuunnelma on herättänyt voimakasta keskustelua ja valitettavasti myös loukannut monia. Päätoimittaja Ulla Appelsinin kirjoitus Ilta-Sanomissa 5.2. toi asialle osaltaan laajaa huomiota.
Kyseisessä kuunnelmassa maaseutu ja maatalous demonisoidaan monin tavoin. Leimaamista pahentaa se, ettei tekijöiden mukaan kyseessä ole vain tavallinen fiktiivinen radiokuunnelma, vaan "sensuroimaton totuus eläintuotannosta".
Sananvapauden piiriin tietysti kuuluu, että tällaisenkin kuunnelman saa tehdä, mutta se, että koko kansan yleisradio antaa julkaisualustan mietityttää kyllä. Voin vain kuvitella, miltä se tuntuu maanviljelijöistä, alkutuottajista, jotka ovat ennestäänkin jo todella ahtaalla. He ovat kuitenkin ihmisiä, joiden työ on elintärkeää koko kansakunnan huoltovarmuudelle. Eikö korona ja nykyinen vaikea maailmanpoliittinen tilannekaan meitä ole opettanut ymmärtämään kotimaisen ruoantuotannon arvoa?
Joka haluaa elää lihattoman tai muun ruokavalion mukaan, niin se on hänen asiansa. Toivon, että raaka-aineiden valinnat kuitenkin löytyvät kotimaisista kasviksista ja yleensäkin mahdollisimman paljon lähiruoasta.
On myös sanottava, että Ylen ohjelmapolitiikka ja ajoitus tuntuu hämmentävältä. Nyt kun Ylen toiminnasta ja merkityksestä käydään rajuakin keskustelua ja Yleä on usein syytetty puolueelliseksi, niin luulisi tällaisille asioille löytyvän erityistä herkkyyttä. Jo "Reporadion" aikana vuosikymmeniä sitten Ylen linjaa syytettiin liian vasemmistolaiseksi.
Mitä tavallinen maaseudun ihminen ajattelee, kun maakuntaradioita huhutaan ajettavan alas, mutta tällaiselle ohjelmalle löytyy Ylellä edelleen tilaa? Yleisradio on ollut ja on tässä maassa tarpeen, mutta lehdistönvapaus ei tarkoita sitä, etteikö myös eri viestinten toimintaa voisi tarkastella kriittisesti. Valitettavasti Yle antaa omalla toiminnallaan yhä lisää aseita vastustajiensa käsiin.