30.3.2020

Katrin kynästä: Rajoitukset jatkuvat kuukaudella 13.5.2020 asti

Epidemian torjunta on meidän jokaisen vastuulla. Kaikkia sääntöjä ja ohjeistuksia pitää noudattaa. Tämä vaatii meiltä kaikilta uhrauksia ja pitkäjännitteisyyttä, mutta Suomen kansa on selvinnyt pahemmastakin.

Elämme poikkeusoloja ja poikkeusolojen aika tulee jatkumaan. Hallitus on päättänyt jatkaa aiemmin sovittuja rajoitustoimenpiteitä kuukaudella 13. toukokuuta asti.

Tehdyt rajoitustoimet näyttävät purevan. Epidemian leviäminen on saatu hidastumaan. Tämä näkyy tuoreimmissa tartuntatilastoissa.

Epidemian torjunta on meidän jokaisen vastuulla. Kaikkia sääntöjä ja ohjeistuksia pitää noudattaa. Tämä vaatii meiltä kaikilta uhrauksia ja pitkäjännitteisyyttä, mutta Suomen kansa on selvinnyt pahemmastakin.

Haluan osaltani kiittää suomalaisia yhteiseen ponnistukseen osallistumisesta. Suurin osa meistä on kantanut yhteisvastuuta ja tehnyt oman osansa taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Tämä on välttämätöntä, jotta pääsemme normaaliin arkeen mahdollisimman pian. Erityisesti haluan kiittää lääkäreitä, hoitajia ja kaikkea muuta sairaaloiden henkilökuntaa, jotka ovat varmasti lujilla tulevina viikkoina. Kiitän myös poliiseja, jotka ovat joutuneet ottamaan vastuulleen hyvin uudenlaisia työtehtäviä viime päivinä.

Myös talouden, ihmisten toimeentulon ja yritysten toiminnan kannalta on välttämätöntä, että pääsemme mahdollisimman pian takaisin normaaliin. Tulee päivä, jolloin tämä painajainen on ohi, ja saamme palata tuttuihin arkisiin askareisiimme. Saamme jälleen jatkaa suomalaisen yhteiskunnan rakentamista. Mutta se ei tapahdu itsestään. Tässä ei onnistuta, mikäli epidemian leviämistä ei saada pysähtymään ja yhteiskunnan toimivuutta turvattua esimerkiksi riittävän tehohoitokapasiteetin osalta. Länsi- ja pohjoisrajalla valmistaudutaan kiristämään rajaliikennettä epidemian hillitsemiseksi.

Myös talouden osalta tilanne on erittäin vakava. Viime viikolla saimme yhteistyössä eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kanssa sovittua miljardin euron suorasta tuesta yrityksille. Aiemmin tehdyt toimet mahdollistavat miljardiluokan rahoituksen yrityksille pankkien kautta. Ihmisten työttömyysturvaa on parannettu poistamalla omavastuuaika. Myös yrittäjät ovat oikeutettuja työttömyysturvaan.

Hallituksella on jatkuva valmius päättää uusista toimista ja vastata myös taloushaasteeseen. Ensi viikolla kokoonnumme kehysriiheen. Tässä yhteydessä päätetään taloutta vahvistavista toimista muun muassa kuntien tukemisen osalta.

"Toivomme molemmat, että tilanne normalisoituisi mahdollisimman nopeasti ja pääsisimme taas elämään ilman näitä puomeja"

24.5.2020

Hallituksen tavoite on minimoida koronatartunnat. Näin on toki kaikkien kulkutautien osalta, vaikka joku muuta väittäisikin.

Tapaan tässä haaparantalaista kansanedustajakollegaani Ida Karkiaista. Kävimme tilannetta läpi poikkeuksellisesti ja aivan kirjaimellisesti rajan yli. Kaksoiskaupunkimme keskellehän on pystytetty raja, mikä tuntuu omituiselta.

Lue lisää
Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun

22.5.2020

Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin esitys 500 miljardin euron suuruiseksi EU:n elpymisrahastoksi. Elpymisrahaston kautta annettaisiin mahdollisesti suoria avustuksia jäsenmaille.

Suomi ottaa asiaan virallisesti kantaa, kun saamme eteemme selkeän ja konkreettisen esityksen Euroopan komissiolta. Sellaista ei ole vielä olemassa.

Lue lisää
Nautitaan keväästä turvallisesti!

21.5.2020

Vaikka meidän kaikkien on nyt pidettävä kiinni näistä ohjeistuksista, on varmasti ulkona liikkuminen ja luonnon rauhassa oleskelu kaikille hyväksi. Hyvää helatorstaita!

Lue lisää
Rajoituksia puretaan askel kerrallaan

19.5.2020

Hallitus on linjannut tänään ravintoloiden avaamisesta kesäkuun alusta alkaen. Ensivaiheessa ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmääristä. Ravintolat voivat olla auki klo 23 asti ja anniskella klo 22 asti.

Asiakaspaikkarajoite ei koske ulkotererasseja, mutta ihmisten turvallisuudesta on silti huolehdittava.

Lue lisää
Mitä maksaa? -ohjelmassa mukana keskustelemassa Suomen talouspolitiikasta

18.5.2020

Suomessa on ollut keskustalainen valtiovarainministeri edellisen kerran vuonna 1987, eli omana syntymävuotenani. Moni onkin ollut kiinnostunut siitä, mitä on keskustalainen talouspolitiikka 2020-luvun Suomessa?
 

Lue lisää
Kaatuneiden muistopäivänä: Sankareitamme kunnioittaen

17.5.2020

Tänään vietetään kaatuneiden muistopäivää sodissamme menehtyneiden vainajien muistoksi. Välirauhan keväästä 1940 alkaen päivää on vietetty toukokuun kolmantena sunnuntaina. Mannerheim määräsi tätä päivää vietettävän ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä” – Sittemmin päivä on vakiintunut kaikkien Suomea koskeneiden sotien uhrien muistopäiväksi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri Kulmuni ymmärtää hyvin aluepolitiikan merkityksen ja toimii alueellisen tasa-arvon puolesta. Hänellä on myös periaate, ketään ei jätetä. Näillä eväillä Katri Suomen Keskustan puheenjohtajaksi."