14.5.2020

Hallitus on päättänyt kannattavuustuesta yrityksille - toimialariippumaton tuki

Hallitus onkin päättänyt tästä syystä uudesta kannattavuustuesta yrityksille, joiden liikevaihto on roimasti pudonnut koronakriisin takia. Kannattavuustuki on määräaikainen, eli sitä voi saada sama yritys enintään kahdelta kuukaudelta. Kannattavuustuen saaminen ei edellytä kehittämistoimia, vaan perustuu liikevaihdon alenemaan sekä yrityksen kiinteiden kustannusten määrään.

Suomalaisten työpaikkojen ja yritysten toiminnan turvaaminen yli pahimman ovat välttämättömiä tavoitteitamme koronakriisin keskellä.

Olemme tukeneet suomalaista työtä tähän mennessä yritysten lainajärjestelyjen, vero- ja maksulykkäysten, nopeutettujen lomautusten sekä erillisten tukien kautta.

Nyt käytössä olleita yritysten kehittämiseen painottuvia tukia ovat myöntäneet Business Finland sekä ELY-keskukset. Yksinyrittäjien tuki on jaettu kuntien kautta. Tukien myöntäminen on edennyt ripeintä mahdollista tietä. Monet yrittäjät ovat voineet suunnata liiketoimintansa näin uudella tavalla kriisitilanteessa.

Tähänastiset tuet eivät kuitenkaan ole vielä riittävästi auttaneet yrityksiä, joiden tulovirta on kertakaikkisesti pysähtynyt ja kassa on tyhjentynyt. Silloin ei ole kehittämistoimien paikka, vaan yrityksen on saatava tukea kiinteisiin kustannuksiin. Muutoin on edessä vararikko tai työntekijöiden irtisanominen.

Hallitus onkin päättänyt tästä syystä uudesta kannattavuustuesta yrityksille, joiden liikevaihto on roimasti pudonnut koronakriisin takia. Kannattavuustuki on määräaikainen, eli sitä voi saada sama yritys enintään kahdelta kuukaudelta. Kannattavuustuen saaminen ei edellytä kehittämistoimia, vaan perustuu liikevaihdon alenemaan sekä yrityksen kiinteiden kustannusten määrään.

Uusi tuki soveltuu kaikille toimialoille. Keskusta on pitänyt hyvin tärkeänä, että kaikkia koronakriisistä kärsineitä yrityksiä tuetaan yhdenvertaisesti alasta riippumatta.

Uutta tukea hoitaa valtiokonttori, josta sitä sähköisesti haetaan. Kannattavuustukea voivat hakea myös yksinyrittäjät sekä liiketoimintaa harjoittavat yhdistykset tai säätiöt. Yrityksen saama muu tuki koronakriisin aikana otetaan huomioon ja vähennetään osittain kannattavuustuen summasta. Tukea valvotaan niin, että se menee niille yrityksille, jotka sitä aidosti tarvitsevat.

Pidemmän päälle suomalaista työtä ja ihmisten toimeentuloa ei kuitenkaan pelasteta vain erilaisten tukien avulla. Tärkeintä on saada liiketoimintaa jälleen käyntiin siinä laajuudessa kuin se on ihmisten terveyden kannalta turvallista.

Tässä yrittäjillä ja myös meillä asiakkailla, tavallisilla suomalaisilla on nyt näytönpaikka, että osaamme toimia vastuullisesti ja noudattaa kaikkia ohjeistuksia. Vain näin voimme palata pienin askelin kohti normaalimpia aikoja.

"Toivomme molemmat, että tilanne normalisoituisi mahdollisimman nopeasti ja pääsisimme taas elämään ilman näitä puomeja"

24.5.2020

Hallituksen tavoite on minimoida koronatartunnat. Näin on toki kaikkien kulkutautien osalta, vaikka joku muuta väittäisikin.

Tapaan tässä haaparantalaista kansanedustajakollegaani Ida Karkiaista. Kävimme tilannetta läpi poikkeuksellisesti ja aivan kirjaimellisesti rajan yli. Kaksoiskaupunkimme keskellehän on pystytetty raja, mikä tuntuu omituiselta.

Lue lisää
Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun

22.5.2020

Eurooppa-politiikassa on noussut viime päivänä keskusteluun Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin esitys 500 miljardin euron suuruiseksi EU:n elpymisrahastoksi. Elpymisrahaston kautta annettaisiin mahdollisesti suoria avustuksia jäsenmaille.

Suomi ottaa asiaan virallisesti kantaa, kun saamme eteemme selkeän ja konkreettisen esityksen Euroopan komissiolta. Sellaista ei ole vielä olemassa.

Lue lisää
Nautitaan keväästä turvallisesti!

21.5.2020

Vaikka meidän kaikkien on nyt pidettävä kiinni näistä ohjeistuksista, on varmasti ulkona liikkuminen ja luonnon rauhassa oleskelu kaikille hyväksi. Hyvää helatorstaita!

Lue lisää
Rajoituksia puretaan askel kerrallaan

19.5.2020

Hallitus on linjannut tänään ravintoloiden avaamisesta kesäkuun alusta alkaen. Ensivaiheessa ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmääristä. Ravintolat voivat olla auki klo 23 asti ja anniskella klo 22 asti.

Asiakaspaikkarajoite ei koske ulkotererasseja, mutta ihmisten turvallisuudesta on silti huolehdittava.

Lue lisää
Mitä maksaa? -ohjelmassa mukana keskustelemassa Suomen talouspolitiikasta

18.5.2020

Suomessa on ollut keskustalainen valtiovarainministeri edellisen kerran vuonna 1987, eli omana syntymävuotenani. Moni onkin ollut kiinnostunut siitä, mitä on keskustalainen talouspolitiikka 2020-luvun Suomessa?
 

Lue lisää
Kaatuneiden muistopäivänä: Sankareitamme kunnioittaen

17.5.2020

Tänään vietetään kaatuneiden muistopäivää sodissamme menehtyneiden vainajien muistoksi. Välirauhan keväästä 1940 alkaen päivää on vietetty toukokuun kolmantena sunnuntaina. Mannerheim määräsi tätä päivää vietettävän ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä” – Sittemmin päivä on vakiintunut kaikkien Suomea koskeneiden sotien uhrien muistopäiväksi.

Lue lisää

Katrista matkan varrella sanottua

"Katri, olet alkiolaisen aa een rohkea julistaja. Sinä muistutat Kerttu Saalastia. Hänenlaisiaan esikuvia me tarvitsemme tämän päivän puoluetyössä ja politiikassa. Paljon onnea kisaan sekä menestystä!"